Resum de la temporada 2013 (3)

Resum de la temporada 2013 (3)

Dues colles de 8 de la passada temporada han promocionat i han pujat als 9 pisos, els Xiquets de Reus i els Castellers de la Vila de Gràcia.

Per contra, Castellers de Lleida, Bordegassos de Vilanova i Castellers de Terrassa no s’han pogut folrar amb el 2de8. El subgrup de la gamma alta de 8 passa de deu a cinc colles.

Els Castellers de Sabadell han buscat el salt als castells de 9 sense èxit; han fet tres intents de 3de9 amb folre però no han tingut sort. Han pogut revalidar el 5de8, descarregant una catedral que l’any 2012 va completar en tres ocasions (i una coronada). Han estrenat el 7de8, que han fet en dues ocasions, i han fet cinc 2de8 amb folre –dos de coronats–. També han superat el nombre de 3de8: vint de descarregats. Per contra, no han revalidat el pilar de 6, que no han arribat a provar.

Els Xicots de Vilafranca han fet un pas endavant, tot i que no en ferm. Han coronar per primer cop el 5de8; a més, han carregat tres torres de 8 amb folre: descarregar-la segueix sent assignatura pendent des del 2007. Han millorat els registres històrics en el castells bàsics de 8: n’han fet 25 i s’hi han trobat molt còmodes. També han fet un bon intent de pilar de 6, no el fan des del 2007.

Els Marrecs de Salt han recuperat estructures i han fet la seva millor diada amb la tripleta de 8 i el pilar de 6. Han completat per primer cop el 2de8 amb folre (tres descarregats), que l’any passat havien coronat per primera vegada. També han finalitzat l’espadat de 6 per primer cop, més un de carregat, l’havien coronat al Concurs del 2012. Han revalidat bé el 3de8 i 4de8, passant dels sis bàsics de 8 del 2012 als tretze. Són una de les colles a seguir.

Els Nens del Vendrell han fet la seva millor diada de mai, amb la tripleta de 8 i el pilar de 6 carregat. Han recuperat i descarregat el 3de8 després de tres dècades, completant dos i un de coronat. A més, han tornat a completar dues torres de 8 amb folre i dues més coronades. També han doblat el nombre de 4de8: de quatre a vuit, i han revalidat l’espadat de 6 coronat.

Els Castellers de Sant Cugat han completat per primer cop la tripleta de 8: n’han fet dues i és la seva millor diada històrica. Han revalidat els tres 2de8 amb folre del 2012 –un de coronat–. El més destacat ha estat que han completat per primer cop el 3de8, descarregant-ne set en total, i també han augmentat el nombre de 4de8 de sis a deu. Un creixement destacat.

Tres colles que enguany han provat el 2de8 amb folre sense èxit són els Castellers de Lleida, els Xics de Granollers i els Sagals d’Osona, aquestes dues darreres després d’una important projecció.

Els Xics de Granollers han buscat tornar al seu millor moment i han protagonitzat un salt important, tot i que no els ha sortit el 2de8 amb folre, que no provaven des del 1999. Han recuperat el 3de8, n’ha fet quatre, castell que no assolien des del 2007. Han passat de set 4de8 al 2012 a dotze aquest any.

Els Sagals d’Osona han revalidat les estructures de la clàssica de 8, i han buscat el 2de8 amb folre, però sense premi. Han reeditat el 3de8, 4de8 i 2de7, han estat prudents i tan sols han fet llenya en dos castells en tota la temporada. Tornen a ser una de les colles més eficaces.

El Castellers de Terrassa han descarregat de nou el 3de8, i n’han carregat un altre, castell que no assolien des del 2000. Han millorat el nombre de 4de8 però han baixat en el de 2de7. No han revalidat el 2de8 amb folre que van alçar l’any passat. Han coronat un pilar de 6, que l’any passat havien descarregat.

Els Castellers de Lleida i Bordegassos de Vilanova han reculat; en tots dos casos, han perdut el 2de8 amb folre. Els lleidatans en van fer cinc l’any passat i els vilanovins un, que els va donar el Concurs de dissabte. Els de color bordeus han arribat a provar el 2de8f, però els groc terròs –que han tingut problemes amb la torre de 7–, no. A Lleida, han revalidat el 3de8, a un de sol, i el 4de8 amb un descarregat i un de carregat. A Vilanova, han perdut el 3de8, que no han provat i que van completar en tres ocasions el 2012. El 4de8 l’han completat en quatre ocasions (l’any passat en van coronar tres més). Els Bordegassos també han provat sense èxit el pilar de 6: des del 2004 que el van descarregar que no el intentaven.

Els Moixiganguers d’Igualada han reeditat el 4de8 i el 2de7, sovintejant-lo molt més. Han provat per primer cop el 3de8, amb un intent desmuntat. En canvi, no han tocat altres estructures, baixant en el 3de7 per sota i no revalidant el 9de7 i l’anecdòtic 5de7 amb l’agulla. Els Castellers de la Sagrada Família han revalidat el 4de8 carregat l’any passat i, a més, ha fet per primer cop el 2de7, descarregant-lo. Ha estat la colla amb més 3de7 per sota de la temporada, amb disset de descarregats. Els Castellers d’Esplugues han revalidat el 4de8 que van estrenar l’any passat, enguany amb dos descarregats. Han intentat sense resultat el 2de7, castell que van carregar el 2019 i 2011. Els Castellers del Poble Sec s’han estrenat com a colla de 8, han descarregat el primer 4de8, també han crescut amb el 2de7, que l’han fet deu cops –l’any passat en van fer dos–. Els Xiquets del Serrallo han tornar a coronar el 4de8, castell que van carregar un cop els anys 2006 i 2007. El 7de7, que no havien fet mai, l’han descarregat quatre cops i és el seu segon millor castell de l’any.

També han provat sense èxit el 4de8 la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau i els Al·lots de Llevant. L’han perdut els Margeners de Guissona, que l’any passat el van completar, i Castellers de Mallorca, Colla Jove de Castellers de Sitges i Minyons de l’Arboç que el van coronar i no l’han arribat ni a provar.