Resum temporada 2019 – I

Resum temporada 2019 – I

Balanç colles de 10, gamma extra i de 9

El Baròmetre 2019 es tanca amb la finalització de la temporada. Hora de repassar i comparar. En general ha estat un any complicat: on poques colles han millorat, algunes han conservat el nivell i bastantes han perdut sostres.

El Top 4 prèmium: La millor Vella i el retorn malva
El podi del Baròmetre torna a tenir els mateixos protagonistes i una quarta colla que canvia de nom. La Colla Vella dels Xiquets de Valls (1) repeteix el primer lloc de l’índex que recull els tres millors castells fets durant l’any. Des del 2016 que els rosats tanquen l’any al capdavant del Baròmetre. Enguany han tornat a situar tres castells de la màxima categoria al caseller: l’única colla en aquest curs que els ha sumat. El 2de8sf és el seu millor registre en valor, però el 3de9sf carregat és el castell que els ha donat el primer lloc. El 4de9 sense folre ha tancat la trilogia neta de la millor colla de l’any. Els Castellers de Vilafranca (2) han acabat segons gràcies als dos castellassos de Tots Sants: el castell de 10 descarregat i el 4de9 sense folre també complet. El 3de10fm ha estat el seu millor castell i el més valuós de tot el 2019. Els verds han millorat el tercer lloc de l’any passat amb tres castells que han completat un sol cop. La Colla Joves Xiquets de Valls (3) ha retrocedit al tercer lloc per allò del valor més alt dels castells de 10 i per no tenir un tercer castell extraordinari. El 2de8sf ha estat el seu valor més alt i el 3de9sf carregat la confirmació que els vermells són capaços de tot. Els Minyons de Terrassa (4) s’han colat al Top 4 –qui sap si també a Sant Fèlix– amb el 3de10fm carregat de la seva diada i que marca el seu sostre. Els altres dos castells han estat dels petits de la gamma extra, tot i que han sovintejat les manilles de la torre i del pilar. Els malves agafen el relleu de la Jove de Tarragona, que fa un any estava en aquesta posició, tot i que amb major nivell de gamma extra.

Poca gamma extra: la Jove no te prèmium i els Capgrossos coronen l’extra
La Jove de Tarragona (5) no ha pogut fer l’aleta a cap castell prèmium enguany i el 5de9 amb folre ha estat el seu valor més alt, tot i que també han coronat el 4de9 amb folre i agulla. Han quedat relegats al cinquè lloc. Els Capgrossos de Mataró (6) han carregat el pilar de 8 emmanillat que els ha permès quedar per sobre les colles bàsiques de 9. L’any passat, els de Mataró, van quedar per sobre dels Minyons de Terrassa i enguany han baixat fins al sisè lloc.

El nombre més baix de colles de 9 dels darrers anys
Comptant-les totes, amb les de gamma extra i prèmium, han estat nou les colles de 9: havien arribat a ser quinze el 2017. Els Castellers de Sants (7) han perdut la gamma extra, però han mantingut el mateix lloc a la taula i han situat el 3de9 amb folre com el seu castell més alt. Els dos bàsics de 9 de final de curs els han deixat com l’única colla de 9 de la ciutat de Barcelona. Els Xiquets de Reus (8) han millorat la seva posició, tres llocs, al reeditar el 3de9f i, especialment, en recuperar el 4de9 amb folre carregat. Els Moixiganguers d’Igualada (9) han mantingut el seu sostre, però, han pujat un lloc a la llista en reeditar el 3de9f i veure com d’altres colles no podien conservar els nou pisos.