Resum temporada 2019 – III

Resum temporada 2019 – III

3de7 dels Nois de la Torre

Enguany han accedit a la llista 94 colles que han validat des dels castells de 6 fins als de 10. És el mateix nombre de colles que l’any 2018, però amb algunes altes i baixes. En total s’han registrat tres noves altes en territori casteller, una dissolució a nivell nacional i dues colles internacionals que no han revalidat els sis pisos. Un curs més es constata que l’univers de colles de 7 i de 6 és molt canviant d’un any a l’altre.

Els set pisos: les colles ascensor

Els Nois de la Torre (29) han tornar a ser la millor colla de gamma alta i bàsica de 7. Tot gràcies al 3de7 per sota que han sabut mantenir i que els ha fet pujar sis llocs. Nou colles han tingut el 5de7 com a millor castell. El lloc 30 és compartit per els Castellers de CornellàCastellers de Castelldefels i Castellers del Poble Sec, que han mantingut el nivell, i els Castellers de l’Alt MaresmeJove de BarcelonaCastellers de d’EspluguesCastellers d’Esparreguera i Al·lots de Llevant que han baixat de gamma. També és el cas dels Castellers de Cerdanyola i els Castellers de Badalona han quedat al lloc 39 amb el 4de7 amb l’agulla de sostre i havent perdut el 2de7 carregat. Una posició compatida amb els Margeners de Guissona, que han tornat a bastir el 3de7 per sota. Els Castellers del Riberal (42) han recuperat el seu sostre històric del 4de7 amb l’agulla i també han millorat a la taula.

Cinc colles més han fet castells de la clàssica de 7 i el pilar de cinc. El lloc 43 és per a la Colla Castellera de Sant VicençCastellers de MolletCastellers d’Altafulla que pateixen la  pèrdua de la gamma alta de 7 i els Castellers de Caldes i Esperxats de l’Estany recuperant el pilar. En canvi els Xiquets de Cambrils (48) han fet els mateixos castells, però han deixat el pilar de 5 només coronat. El mateix lloc l’han obtingut els Castellers de Mediona (48) amb l’estrena de categoria i del 4de7. Els Castellers del Prat (50) i la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès (51) no han pogut completar els dos bàsics: han perdut posicions i el 3de7 descarregat. Els Matossers de MolinsMinyons de l’ArboçCastellers de Castellar i Castellers de Santpedor –al lloc 52– han perdut un dels dos bàsics de 7. Al lloc 56, els Xiquets de Vila-seca han mantingut el 3de7 i la Jove de Vilafranca l’ha recuperat després de tres anys com a colla de 6. Els Castellers de Mallorca (58) s’han quedat amb un dels dos castells de 7 –el 4de7– i els Torraires de Montblanc, en la  mateixa posició, han deixat enguany el 3de7 en tan sols carregat.

35 colles de 6: entre aprendre i sobreviure

Els Castellers de Sant Feliu (60), la Jove de l’Hospitalet (61) i els Vailets de l’Empordà (76) han perdut els set pisos. El grup més ampli de colles, 35 colles de 6, també s’ha engrandit amb les novetats de la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample, la Colla Castellera de Cerdanya i els Castellers de la Selva, però per contra no han fet cap castell de 6 els Castellers de Lo Prado (Xile), els Xiquets d’Alcover –han aturat la seva activitat– i els Castellers de Sydney (Austràlia).