S’alçar Déu – Xumeu Joan

S’alçar Déu – Xumeu Joan

Un dels sons característics de Formentera és el de la flaüta, un instrument ancestral parent del flabiol del Principat.  A tota la Mediterrània i fins l’Atlàntic hi ha aquesta combinació de flauta que es toca amb una sola mà, gairebé sempre acompanyat a l’altra per un tambor i que poden tenir tota mena de tamanys i tessitures.

Xumeu Joan és un músic que l’any 1988 va formar el grup folk Aires Formenterencs.  Amb el pianista mallorquí Miquel Brunet, s’ha embarcat en l’aventura de “Flaütària” una especulació musical, un divertimento  modern que pren com a base la flaüta i l’acompanya de cel.lo i piano. FLAÜTÀRIA és un recull de sonades tradicionals de Formentera i temes de creació pròpia.

Els puristes s’escandalitzaran, pitjor per ells, però a nosaltres ens farà conèixer una nova sonoritat i enriquirà les possibilitats tímbriques del folk dels PPCC

Benvingut el so de Formentera i la seva flaüta.  A veure si l’experiment va bé i s’animen a fer-ne un altre amb l’espasí que és un altre instrument genuïnament formenterenc.

Escoltem “S’alçar Déu” una tonada tradicional amb el violoncel de Biel Fiol, el piano de Miquel Brunet i la flaüta de Xumeu Joan. Qui pensi que les flaütes de formentera són per estar als museus, exclusives de les festes tradicionals o per entretenir turistes no gaudirà de FLAÜTÀRIA. Pitjor per ell.