Salomé – Se’n va anar

Salomé – Se’n va anar

Càpsula número 15

 

El nom de la protagonista d’avui és Maria Rosa Marco, una gran artista coetània de la Nova Cançó, entre els camins paral·lels, en molts cassos esperonats pel ressò dels nous cantants que s’han posat a cantar en català. Maria Rosa Marco no és altra que Salomé. A través de l’arxiu sonor de Jordi Roura, recordem avui els inicis de Salomé, que són possibles gràcies a la persistència del locutor Joaquin Soler Serrano, amic del pare de la petita Maria Rosa. Sempre la sent cantar i la punxa contínuament perquè actuï en el programa que presenta diàriament al migdia a Radio Barcelona.

“Em sentia i li deia al meu pare: Esta chiquita tiene que cantar, tiene que ser artista. I al meu pare se li posaven tots els pèls de punta. Van anar passant els anys i un dia em diu que jo no m’atreviria a cantar a la ràdio, ell feia ‘El show de la dos’ a Ràdio Barcelona, on portava gent d’una gran categoria. I jo li vaig dir: que no m’atreviria? –A última hora tampoc m’hi jugava res–. Si em pagues una mariscada, vaig a cantar. El meu pare empipat com una mona. Li dic: mira pare, vaig allà, em guanyo una mariscada i … no sé què em pensava que era això d’anar a cantar a la ràdio. Total, que em va portar allà, em va fer assajar amb el mestre Dotras Vila i vaig cantar l’única cançó que sabia sencera, una que havia guanyat el Festival  de la Cançó Mediterrània que es deia ‘Xipna Agapi Mou’”.

I d’aquesta manera, en directe, la joveneta Maria Rosa, que encara no es fa dir Salomé, canta en grec al Gran Show de las 2 de Joaquín Soler Serrano a Radio Barcelona. Llavors, tal com si parléssim d’una pel·lícula musical, és produeix un fet sorprenent per a Salomé: comencen a trucar els oients preguntant qui és aquella noia i d’on ha sortit, i d’entre les trucades la d’un productor musical. I aquí comença tot. Després de convèncer el seu pare, vindrà una profunda preparació de la veu i l’inici d’una carrera que duu Salomé al triomf popular i també a premis i reconeixements arreu del món, especialment a l’Amèrica Llatina. L’any 1963, Salomé, juntament amb Raimon, guanyen el Festival de la Cançó Mediterrània defensant la composició de Lleó Borrell amb lletra de Josep Maria Andreu, Se’n va anar. És la primera vegada que en un festival d’abast internacional guanya una cançó cantada en català. Salomé ja havia enregistrat altres discos en català, com un de sardanes cantades, però avui hem fet tornar aquesta cançó pel seu ressò més internacional.