Salvador Escamilla – Els Comediants

Salvador Escamilla – Els Comediants

Càpsula número 17

 

Sense arribar a ser un cantant de la Nova Cançó sí que el nostre protagonista d’avui n’és un dels seus màxims responsables. D’entrada canviem de sintonia per la de Radioscope. Cantada en castellà perquè la dictadura franquista no ho tolerava de cap altra manera, a Radioscope va començar i es va cimentar una gran part de la història de la Nova Cançó.

L’any 1964 Salvador Escamilla posa en marxa a Ràdio Barcelona un programa sense massa garanties de continuïtat, però que es converteix en un èxit sorprenent, imparable i de referència per a la cultura musical catalana. El seu objectiu és descobrir i projectar nous valors i noves veus que vagin consolidant el moviment endegat tres anys abans per Lluís Serrahima: La Nova Cançó. Radioscope passa a ser una eina importantíssima d’aquell projecte.

“Doncs la importància de fer de plataforma, d’altaveu, perquè es projectessin els que hi havia abans d’Els Setze Jutges, alguns dels que hi eren però encara no es deien Setze Jutges, com el Miquel Porter, els Rigol, els Peoners, en aquell primer festival que es va fer en el Centre Comarcal Lleidatà [de Barcelona]. A partir d’aquest finestral obert de Radioscope, es van començar a projectar els qui havia abans i els que van venir després”

Però no oblidem que Salvador Escamilla a més de locutor, és també actor de doblatge i cantant. Recordem, per exemple, la pel·lícula Mary Poppins on Escamilla no solament dobla la veu de Dick Van Dyke sinó que també dobla i reinterpreta las cançons de la banda sonora. Això sí, en castellà, encara que anys més tard les pugui cantar també en català. Però entre el cine i la ràdio, Salvador Escamilla troba estones per enregistrar una bona col·lecció de discos amb versions d’èxits internacionals en català, com la que recuperem i fem tornar avui al Fes ta festa: Els comediants, un gran èxit de Charles Aznavour a través de la versió que va enregistrar Salvador Escamilla l’any 1963. Mort el 2008, ha estat un cantant ocasional però sobretot, locutor dedicat de ple a la promoció de la Nova Cançó des de la meitat de la dècada dels anys 60.