Salvador Masdéu, els secrets del fang

Salvador Masdéu, els secrets del fang

El Col·lectiu de pessebrisme El Bou i la Mula i el Museu arxiu de Sant Andreu de Llavaneres exposen del 26 de novembre de 2021 al 16 de gener de 2022, l’obra de Salvador Masdéu i Freixenet (Barcelona 1859 -1924), autor  de totes les figures de pessebre bones del seu temps, en paraules de Joan Amades. Tot i formar part de moltes vitrines de col·leccionistes i la influència de la seva obra en artistes coetanis i posteriors, se’n sabia ben poca cosa, i encara no totes eren correctes. La seva extrema humilitat, que ni signava les seves peces ni deixava que escrivissin el seu nom quan li feien una entrevista al diari, va contribuir a aquest desconeixement.

Catalunya ha estat bressol d’incomptables artistes i artesans del fang. Molts dels quals, potser masses, han passat per l’adreçador de la història de forma completament anònima. Salvador Masdéu podria haver estat un d’aquests casos, un dels més sagnants, donada la seva qualitat artística, la influència i reconeixement que va tenir en el seu moment i l’abast de la seva obra, que li va sobreviure, plena de força, de caràcter i de dinamisme. Darrera de cada peça hi ha el treball acurat i meticulós d’un artista complet, d’un pessebrista amb ànima d’escultor i d’un escultor amb vocació de pessebrista. Potser oblidat després de la seva mort, amb una obra sense continuïtat aparent, si més no reconeguda.

Cal, doncs, fer justícia i treure a la llum tot el seu esplendor, honorar-lo i posar nom i cognom a moltes de les figures de les nostres col·leccions. Aquest és l’únic camí per assolir l’objectiu que tant les poques col·leccions públiques, com les privades, deixin de ser un cúmul de figures anònimes de terracota i passin a constituir una part important i ben documentada del patrimoni cultural català.

L’exposició “Salvador Masdéu; els secrets del fang” s’ha cuit a foc lent, molt lent i és fruit d’una recerca que pretén posar en valor l’art i l’ofici de Salvador Masdéu; donar-lo a conèixer i, perquè no, retre-li un merescut homenatge de la millor manera que sabem fer els del Col·lectiu El Bou i la Mula. La recerca ha permès posar llum a moltes ombres sobre el personatge. D’ell només es coneixia el que havien publicat Joan Amades i Josep Maria Garrut. No es coneixia ni el segon cognom i les dates de naixement o defunció ballaven segons qui escrigués el text.

Gràcies a la recerca hem arribat per línia paterna fins a principis del segle XVIII. Hem descobert quants fills van tenir en realitat en Salvador i l’Eulàlia i hem localitzat els descendents fins a quatre generacions. Parlarem del viatge a l’Argentina; de la mort de la Paulina, una de les seves filles, en un bombardeig de la Guerra Civil; de la seva obra, dels seus imitadors i els seus seguidors i de moltes altres coses que us sorprendran  i que us convidem a descobrir visitant l’exposició.

Gran part de la seva obra s’ha conservat i s’ha transmès de generació en generació gràcies als col·leccionistes. Alguns d’ells han col·laborat cedint les seves peces i els hi ho volem agrair. Gràcies a ells hem pogut ajuntar més d’un centenar de peces de Salvador Masdéu.

Amb aquesta exposició, on es mostren  més d’un centenar de peces, fruit d’un treball de recerca de tres anys, es posa llum a la foscor que imperava sobre un dels figuraires de pessebre amb més influència durant la segona meitat del segle XIX i primera del vint.

Laura Bosch, Toni Dorda i Jordi Montlló
Col·lectiu d’opinió,  recerca i difusió del pessebrisme, El Bou i la Mula

Lloc:  Museu Arxiu Municipal de Llavaneres
Carretera de St. Vicenç, 14 (Can Caralt)
08392 SANT ANDREU DE LLAVANERES

Dates: Del 26 de novembre de 2021 fins el 30 de gener de 2022.

Horari de visites:
Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h.
Dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius d’11 a 14 h.
Tancat 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.