Sant Bartomeu de les vespes

Sant Bartomeu de les vespes

Un sant Patró o patró és el protector d’un grup particular i definit. Aquest grup pot ser els integrants d’un ofici, un poble o ciutat concreta, un país etc. El fet d’escollir un sant o un altre pot ser consequència de múltiples variables. Alguns son per circumstancies directes de la vida del sant per exemple Sant Josep és el patró dels fusters degut a que ell ho era de fuster, el mateix passa amb Sant Cosme i sant Damià patrons dels metges, o Sant Eloi ferrer o Sant lluc dels pintors.

D’altres el seu patronatge ve donat pel martiri que van rebre abans de morir: així Santa Llucia es patrona dels oficis que necessiten una vista afinada com les modistes ja que en el seu martiri va arrencar-li els ulls; Sant Ferriol és protector dels vinaters ja que el seu martirologi explica que el seu cos va ser amagat dins una bota de vi de la que rajava sense parar un vi d’excel·lent qualitat.

Un tercer grup de sants Patrons serien aquells que han esdevinguts protectors a partir d’una delicada situació de la comunitat i que aquesta a partir de rogatives, oracions i d’altres oficis religiosos han obtingut aquest favor. Sant Domenec protector de les aigües és patró d’Argentona per haver-los deslliurat de la pesta. Un cas semblant passa al veïnat de la Plaça Nova de Barcelona amb Sant Roc.

I encara un quart grup de sants patrons serien aquells que ho son per l’atribució d’unns miracles concrets i que per una analogia directa, encara que moltes vegades agafada pels pels, amb aquests fets ha assolit el patronatge. Posem un exemple curiós i singular anem cap el Vallès Oriental, a l’ermita de Mont-ras situada entre l’Ametlla i Bigues, aquesta és coneguda popularment com “de les Vespes”.

En un expedient anterior que duia per títol “de campana o obús i de obús a campana” haviem vist com les campanes de les esglesies eren estavallades dels campanars per fondre-les i convertir el bronze en armament i munició. A Sant Bartomeu de Mont-ras la cosa no  va anar així,  ja que un eixam de vespes allotjades al campanar de l’ermita van protegir la campana impedint, picada ve i picada va,  que  els milicians la despengessin, convertint-se el Sant Bartomeu que es venera a Mont-ras en el patró de les vespes.

Però la curiositat o la singularitat d’aquest patronatge es que per aquella analogía que parlavem aquelles vespes amb ales i de temuda picada amb el temps van convertir-se en vespes de dues rodes i motor. Si ja us ho podeu ben creure Sant Bartomeu de Mont-ras és el patró dels vespistes, dels que van en vespa, en moto vaja.

Tant que és així que fins i tot el Vespa Club Sabadell, un dels més importants del país, a l’any 1961 va encarregar una imatge tallada en fusta i de mida natural de Sant Bartomeu a l’artista sabadellenc Adolf Salanguera. Aquesta imatge va ser donada pel Vespa Club Sabadell a l’Associació d’Amics de l’Ermita de Sant Bartomeu l’any 2006, i des de llavors es pot admirar a l’interior de l’ermita.