Sorpresa rosada
Crònica 28/06/2011

Sorpresa rosada
Crònica 28/06/2011

El llarg cap de setmana de Sant Joan ens ha deixat quatre castells de 9. De tots, un de sol és va poder descarregar, va ser el de vigília del 24. La Colla Vella va sorprendre la nit de Sant Joan i de retruc ha acabat signant la millor diada de la setmana.

Tant sols la Colla Vella dels Xiquets de Valls sabia de les seves intencions, però poc podia imaginar que acabarien fent la millor actuació del cap de setmana llarg. A la diada de Completes va estrenar el 3de9 i el 4de8 amb l’agulla, a més sumar un altre 2de8. Per tercer cop a l’era moderna s’alçava un castell de 9 a la nit del 23 de juny. Un repertori que els rosats van avançar, a la vigília, davant la impossibilitat de comptar amb un membre clau de tronc l’endemà al migdia.

Una estratègia inusual que va situar el doble derbi vallenc de festa major en dos actes. La Vella es va imposar de nit a la Joves en una actuació simultània que els vermells van saldar  amb la clàssica de 8 en 20 minuts. El dia de Sant Joan la Colla Joves Xiquets de Valls va tenir la seva, estrenant el 5de8 i carregant el 4de9. També va fer el 3de8. La Vella va rebaixar molt el nivell exhibit el dia abans i va signar la clàssica de 8. En el conjunt la festa major va ser per a la Vella, però, la diada de Sant Joan per a la Joves.

Els altres dos castells de 9 es van veure aquest diumenge a Cornellà en una accidenta diada. Els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa van carregar el 3de9. Dues caigudes inesperades i que van mantenir obert fins al final el primer cara a cara entre verds i malves. A la segona ronda els de Vilafranca van carregar el 4de8 amb l’agulla, castell que havien completat en les darreres 107 ocasions. Els Minyons tampoc van saber aprofitar l’oportunitat i van fallar en el mateix castell. La diada, trencada per les aturades provocades per les caigudes, va cloure’s amb una torre de 8 verda i el 4de8 i 2de7 malva. Els Minyons a més van fer el pilar de 6,  els verds hi van renunciar. Llenya a dojo i toc d’atenció per a les dues colles més en forma dels darrers anys. Els Castellers de Cornellà van completar sense problemes el 3de7 i 4de7.

De la resta d’actuacions cal destacar l’estrena del 5de8 de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, van carregar el castell a Tarragona el dia de Sant Joan i el dissabte a Reus. Sumen dues catedrals però a mitges, també un parell de 4de8 i de 3de8 complets. Els Xiquets de Reus van coronar a la diada local de Sant Pere el 4de8 i els Castellers de Lleida el van poder estrenar.

Els Xiquets de Tarragona van estrenar divendres a casa el 3de8 i el van repetir diumenge al Serrallo, van fer també el 4de8 en ambdues actuacions. Per últim els Capgrossos de Mataró van fer la clàssica de 8 a Vilassar de Dalt, el dia de Sant Joan.