Tipus de gegants

Tipus de gegants

(600 anys – 2)

Seguim parlant de gegants en aquest any que celebrem els 600 anys de la primera referència gegantera arreu d’Europa, que és a Barcelona l’any 1424.

 

Gegants de pal de Sant Esteve de Palautordera (foto: Nico Alonso)

Avui us parlarem dels tipus de gegants que existeixen. Heu pensat mai com es classifiquen els gegants?

Doncs bé, en primer lloc els podem classificar per l’alçada. Els gegants són figures que a casa nostra solen fer uns 3 metres i mig i que són portats interiorment per una sola persona. Els gegants que són més petits que això es poden anomenar com a gegantons o gegants petits, que són figures de menor alçada (normalment uns 3 metres) però portades per persones de talla adulta.

Sovint aquest terme s’usa erròniament per definir els gegantets o gegants infantils, que són les figures que solen fer entre un metre i 2 metres i mig, i que són portades per canalla.

Gegant de Vic (foto: Arxiu Badal)

També podem classificar els gegants per la manera de portar-los. En primer lloc tindríem els tradicionals, que es porten interiorment amb un cavallet que fa de cames del gegant i que sol ser de fusta o d’alumini. És on es col·loca el geganter o gegantera. D’altra banda, també tenim els gegants de motxilla, que s’agafen a l’esquena de la persona que els porta mitjançant una motxilla. Solen ser figures molt més dinàmiques i properes ja que donen molt de joc a l’hora de ballar i moure’s. Finalment, trobem els gegants de pal, que es porten com si es tractés d’un penó: amb un pal que subjecta el cos.

Gegants de Duesaigües (foto Nico Alonso)

A més, també hi ha altres peces singulars, com els gegants de roba, que en comptes de tenir el cos, cap i mans de cartró o fibra de vidre les tenen de roba. O els gegants manotes, que tenen les mans de roba i reparteixen bofetades a tort i dret quan volten.

I finalment, una classificació ben clàssica: la de la representació. Els gegants més tradicionals solen ser reis, guerrers o representants nobles d’altres ètnies i cultures: jueus, moros, xinesos, japonesos, negres… i, fins i tot, indis! També hi ha diversos gegants històrics que representen els típics hereu i pubilla vestits amb faixa, barretina, mantellina, gandalla i mitena.

Amb la recuperació de la democràcia i el ressorgiment de la festa als carrers, neixen infinitat de tipologies de gegants que representen des d’oficis propis de cada contrada (miners, tabacalers, peixaters, botiguers,… ) fins a artistes com músics, pintors, cantants, escriptors o pallassos. Sense oblidar-nos dels gegants fantàstics que personalitzen éssers mitològics lligats moltes vegades a llegendes i rondalles populars característiques de cada indret.

Gegantets fadrins de Reus (foto: Nico Alonso)

Com veieu, gegants i gegantes per donar i per vendre. I els gegants que més us agraden, com els classificaríeu?