Titius

Titius

Nom del joc: Jocs dels titius o dels titits

Poblacions: Vallès

Característiques: “Un titiu, dos titius, tres titius, quatre titius,… cinquanta tres titius”. Atureu el carro carreter que no es pot arribar a cinquanta tres titius, hauríeu caigut borratxo al terra.

Què són els titius o titits? Una graduació alcohòlica? Una manera de mesurar líquids?
Bé, podríem dir que és una mica de cada i un poc de tot. El joc dels titius forma part d’un grup de jocs que en diríem de taverna i que tractarem en d’altres programes. Consisteix a beure d’un porró tot dient en veu alta i sense aturar-se: “un titiu, dos titius, etc.” fins que es deixa de beure. El secret està en anar gargamellant o cuejant, anar empassat el líquid per un cantó i l’aire per l’altre, tot un art.

Un altre secret és el porró. Element característic dels Països Catalans tot i que es pot trobar a l’Aragó i a la Rioja, llocs relacionats pel riu Ebre. N’hi ha de molts tipus: de coll tort, de coll recte, de pescador, de segador, … cadascun diferent però amb uns trets en comú: recipient en forma de bulb que conté el líquid, un broc gros per on s’omple i un coll que es va aprimant i per on raja.

Els porrons es diferencien en: Carlins, que ragen poc, lliberals, que ragen molt. Hi veieu les connotacions històriques? Per fer concursos de titius pels bevedors van millor els carlins, surt menys líquid i poden cuejar millor; per a l’espectacle van millor els lliberals, als bevedors els costa fer front al raig que els cau a la gola. A casa cadascú té el seu preferit tot i que jo prefereixo carlí ja que el fi raig trenca millor a la gargamella i s’aireja millor.

Al poble de Parcent, a la Marina Alta, hi ha un mestre del porró que es llança el raig de líquid al front, just entre les dues celles i se’l fa passar pel costat del nas fins que lliscant lliscant li va a petar a la boca, i si això ja no fos prou difícil, de vegades hi posa el dit al front creant-t’hi dos rajolins i fa lliscar cadascun per un costat del nas diferent. Au va! Proveu-ho!

Has parlat molt de porró però i el líquid que hi posem? Doncs va a gustos. Habitualment pensaríem en vi, a Catalunya és força habitual el cava i darrerament la cervesa o la cervesa amb llimona estan entrant amb força.

Per als concursos de titius us recomanem fer-ho amb una beguda espumosa, la cervesa amb llimona o gasosa és fenomenal per moltes raons: és econòmica, no embruta i la bromera que fa a la boca del concursant genera situacions força divertides. Però que cadascú li posi el que li plagui i avant, això sí: La Companyia de Jocs l’Anònima recorda que el consum d’alcohol està prohibit per a menors de 18 anys i que si beus no condueixis. Ei preneu-vos molt seriosament aquests consells. Volem joc i festa, però sense perill. I ara passeu-me el porró!

I si vull jugar amb menors? Evidentment que pots, posant-hi aigua, sucs o refrescos, tot i que ara haurem de pagar impostos fins i tot per això. Ai! ai! ai!