Toni Morlà – “Tornar enrere”

Toni Morlà – “Tornar enrere”

Càpsula número 83

 

Aquesta recerca de cançons per fer tornar, ens duu avui fins a la ciutat de Palma per escoltar una cançó, podríem dir que mandrosa, per la seva trajectòria. Toni Morlà n’és l’autor. Toni Morlà com a poeta i músic, s’incorpora a la generació de cantautors mallorquins l’any 1975, després de dur al damunt una bona trajectòria musical fruit de la seva participació en grups diversos de la música pop i folk de les Illes. Com sentirem tot seguit la seva vida té ritme propi, sense presses. L’any 75 escriu les seves primeres cançons que triga un parell d’anys a enregistrar en un disc que titula Amb sos peus en terra, que sens dubte és el lema de la seva vida. Fins i tot, una de les cançons, triga 25 anys a decidir-se a dur-la als estudis d’enregistrament. Una cançó que precisament presentava a la televisió balear Canal 4 l’any 2007.

“Jo crec que és un disc que queda molt modern, però  en sa forma hi ha cançons molt antigues. Tornar Enrere és una cançó que va quedar sempre pendent per gravar-la, i eixa cançó que vam tocar a ses recitals, agradava i aplaudien molta gent. I jo, com que sóc lo més anticomercial d’aquest món, mai la vaig posar. I aquesta cançó l’he posada ara però és de l’any 78, fins i tot surt a un llibre que he d’editar que està ambientat al port d’Andratx”.

Per cert que, Toni Morlà havia treballat també com a presentador al mateix Canal 4 de TV i a la ràdio balear. Polifacètic i molt sensibilitzat per la seva terra, va morir a la seva ciutat natal, Palma, el 2014, però ens queda la seva música. Avui doncs al Fes ta festa torna aquesta cançó que Toni Morlà escriu els anys 70, però que no enregistra fins 25 anys més tard, fent duet amb la participació de Llorenç Santamaria: Tornar Enrere.