Toti Soler – “Petita festa”

 

Toti Soler – “Petita festa”

Càpsula número 65

 

Continuem encara deambulant per l’any 1968. Avui ens trobem davant d’un altre polifacètic de la Nova Cançó. Jordi Soler, més conegut per Toti, per sobre de tot, virtuós de la guitarra, compositor, i també cantant una mica més en segon terme. La seva guitarra també la posa al servei de molts cantants i molts projectes culturals i formacions. A grans trets recordem, per exemple, el seu treball ampli amb Ovidi Montllor, o amb Pau Riba. També s’involucra a musicar poetes i en muntatges teatrals. A partir d’una formació clàssica de conservatori, Toti Soler es comença a moure entre el folk, el rock, el jazz o la música progressiva, i es converteix aviat en estudiós i practicant de la guitarra flamenca que incorpora a molts dels seus treballs, a voltes instrumentals, a voltes lligats d’arrel amb la poesia.

“La cançó és una unió de poesia i música meravellosa. És potser la manera més directe de fer arribar la poesia a la gent i també de fer arribar la música. A la gent en general. De fet la poesia ja porta la seva música. Podríem dir que la poesia no necessita de la música i potser la música no necessita de la poesia, però, la poesia porta ja una musicalitat, porta un ritme i, si estàs inspirat, segons com, de seguida li veus la forma. De seguida veus com la pots interpretar musicalment aquell poesia”

Abundant en això de la música i la poesia, el disc primer que enregistra Toti Soler com a cantautor és Petita Festa, una cançó que amb els anys revisarà i versionarà de maneres diverses, una d’elles, per exemple, en col·laboració amb Maria del Mar Bonet. Ara però, anem a escoltar la versió original, la primera. La lletra de Petita Festa és del poeta xinès del segle VIII, Li Po, traduïda al català per Marià Manent i musicada amb la guitarra i la veu de Toti Soler. Recordem que som a l’any 1968