Trinxat amb rosta

Trinxat amb rosta

El Trinxat és un plat de verdura i patata bullida, propi dels Pirineus, anomenat també trinxat de la Cerdanya per identificar amb l’origen geogràfic.

Un plat popular i humil de les cases de pagès, que es feia habitualment amb la verdura que sobrava del sopar,  i es prenia a l’endemà per esmorzar passada per la paella amb un tros de rosta o cansalada del coll.

Un plat d’hivern quan la col està en el millor moment però ateses les varietats de cols o altres verdures com les bledes també el podem fer en un altre moment de l’any.

La recepta: Trinxat amb rosta de casa

 Ingredients: per a 4 persones

  • 1 col d’hivern de la Cerdanya o de Pell de Galàpet si pot ser “tocada pel fred”
  • Trumfes (Patates)
  • 4 trossos de cansalada (1 per persona)
  • Aigua
  • oli d’oliva verge extra.
  • 4 o 5 grans d’all
  • Sal i una mica de pebre


Preparació i cocció:

  1. Netejar molt bé la col, poden haver-hi “visitants” (cuquets o cargolins). Treure la part del nervi perquè sigui més suau. Pelar les trumfes i tallar-les en trossos irregulars.
  2. Amb una olla gran omplir-la amb suficient aigua, afegir una mica de sal
  3. Bullir la col i les trumfes. A foc viu i sense la tapa durant uns 12 a 15 minuts.
  4. Retirar del foc i escórrer.
  5. En una paella posar una mica d’oli i un tros de cansalada tallat a trossets, els altres talls de cansalada els tallarem més grans. Una vegada fregits i ben rossos els reservem per decorar el plat,
  6. Retirem la cansalada i fregim els alls amb la pell per perfumar.
  7. Afegim la col i les trumfes i les “trinxem” amb una forquilla o una espàtula de fusta.

Presentació:

A taula es pot posar en una safata gran o individual com si fos una truita rodona acompanyat d’un tros de rosta o cansalada.

Un plat senzill i més que bo.

Què vagi de gust!