Trinxat amb rosta
El Trinxat és un plat de verdura i patata bullida, propi dels Pirineus, anomenat també trinxat de la Cerdanya per identificar amb l’origen geogràfic.
Un plat popular i humil de les cases de pagès, que es feia habitualment amb la verdura que sobrava del sopar, i es prenia a l’endemà per esmorzar passada per la paella amb un tros de rosta o cansalada del coll.
Un plat d’hivern quan la col està en el millor moment però ateses les varietats de cols o altres verdures com les bledes també el podem fer en un altre moment de l’any.
La recepta: Trinxat amb rosta de casa
Ingredients: per a 4 persones
- 1 col d’hivern de la Cerdanya o de Pell de Galàpet si pot ser “tocada pel fred”
- Trumfes (Patates)
- 4 trossos de cansalada (1 per persona)
- Aigua
- oli d’oliva verge extra.
- 4 o 5 grans d’all
- Sal i una mica de pebre
Preparació i cocció:
- Netejar molt bé la col, poden haver-hi “visitants” (cuquets o cargolins). Treure la part del nervi perquè sigui més suau. Pelar les trumfes i tallar-les en trossos irregulars.
- Amb una olla gran omplir-la amb suficient aigua, afegir una mica de sal
- Bullir la col i les trumfes. A foc viu i sense la tapa durant uns 12 a 15 minuts.
- Retirar del foc i escórrer.
- En una paella posar una mica d’oli i un tros de cansalada tallat a trossets, els altres talls de cansalada els tallarem més grans. Una vegada fregits i ben rossos els reservem per decorar el plat,
- Retirem la cansalada i fregim els alls amb la pell per perfumar.
- Afegim la col i les trumfes i les “trinxem” amb una forquilla o una espàtula de fusta.
Presentació:
A taula es pot posar en una safata gran o individual com si fos una truita rodona acompanyat d’un tros de rosta o cansalada.
Un plat senzill i més que bo.
Què vagi de gust!