Maria del Pilar – “Un noi interessant”

Maria del Pilar – “Un noi interessant”

Càpsula número 41

 

Comencem situant-nos a meitat de la dècada dels anys 60. Maria del Pilar i Glòria Tomàs són dues germanes unides, a més de pels lligams genètics i de sang, per compartir relacions amb la Nova Cançó. La germana gran, Maria del Pilar, ja de ben jove, agafa la guitarra i es posa a escriure cançons i a cantar-les. El programa Radioscope de Salvador Escamilla a Ràdio Barcelona, també servirà de referència comuna a les dues germanes, però de fet, la història comença en el cole, on Maria del Pilar comparteix cant i guitarra amb les companyes de classe. Després arribaran els concerts i la ràdio. Entre d‘altres escenaris, Maria del Pilar protagonitza el del Festival Internacional de Barcelona l’any 1968, on coincideix amb la seva germana, defensant cadascuna cançons diferents. De tot plegat, de tota aquella etapa dedicada a la cançó, Maria del Pilar, la més cantautora de les germanes, recorda haver viscut moments màgics als escenaris, amb la gent de la cançó, com per exemple, Joan Manuel Serrat, amb qui comparteix escenaris, fent-li de telonera en diversos bolos pels pobles de Catalunya.

“Hi havia una intensitat, unes ganes de, amb una mica d’angúnia perquè les lletres havien de passar per la censura; el concerts plens de gent, a tope de gent, moltíssima gent però també, està clar, hi havien el grisos allà. Jo me’n recordo d’haver vist els grisos a la porta dels teatres. Però no tinc imatges, pels nervis que passava. Fins que no posava els peus a l’escenari passava un vertader calvari, però estava a vessar. A tot arreu on anàvem estava a vessar”.

Malgrat aquestes evocacions tan satisfactòries de Maria del Pilar, aviat decideix deixar la música i aquells escenaris, que li han proporcionat tantes alegries com angoixes compartides, i no torna a agafar més la guitarra, per dedicar-se a pintar i també a escriure: Tot menys la música, que forma part d’un passat que queda en el record, però del que ja no hi participa, si més no, de forma activa. Per tot això avui torna al Fes ta festa una de les primeres cançons de Maria del Pilar, que forma part del seu disc primer editat per Edigsa l’any 1965, on presenta les seves cançons, d’entre les quals ens quedem amb aquesta, tan ingènua i tan adolescent, que duu per títol Un noi interessant.