Un nou Memorial Joaquim Serra

Un nou Memorial Joaquim Serra

Jesús Ventura

En llegir el programa fa tota la impressió de ser un nou Memorial Joaquim Serra. O si més no, la proposta d’enguany de la gent de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i de Músics per la Cobla, l’entitat que els assessora musicalment, esdevé un Memorial Joaquim Serra amb moltes novetats. Començant pel marc on se celebrarà enguany, aquest excel·lent Auditori Axa on han estat conduïts des d’un Districte Municipal de Les Corts, que els ha acollit de forma entusiasta i que ha col·laborat en tot moment a fer possible el projecte d’aquest concert anual a l’entorn de la figura del mestre de Peralada. Algú s’hauria de preguntar però, i de forma insistent, com és que el Memorial Joaquim Serra no se celebra a l’Auditori de Barcelona, com els darrers anys. Però aquest serà el tema d’una altra columna. Avui estem alegres i contents.

També la data ha tornat a finals del mes de novembre, com era habitual, i s’ha cregut convenient proposar un nou horari matinal coincidint amb els habituals del Cicle Líric que els acull dins el programa Les Corts és música. El programa que ens presenta aquest original Memorial s’hi escau d’allò més. El fet que enguany coincideixi en un 22 de novembre, la Festa de Santa Cecília, patrona dels músics, és encara una altra feliç coincidència.

I també l’elenc d’actuants i el programa ens presenten notables novetats. El programa compta, òbviament, amb una important dosi de música per a cobla, amb l’actuació de la cobla Mediterrània, que per iniciar la primera part interpretarà la sardana “Arborada”, en homenatge al recentment desaparegut mestre Manuel Oltra, a més de sengles peces de Josep Serra (el pare de la criatura), Narcís Costa-Horts (en el 25è aniversari de la seva mort) i el mateix Joaquim Serra, del qual s’interpretarà una de les seves gloses més madures i reeixides: la “Dansa de fadrins”. I per acabar la primera part, l’estrena de l’obra d’encàrrec d’enguany que ha estat escrita pel mestre Pedro Pardo, compositor i actual director de l’Orfeó Lleidatà, i molt més conegut mediàticament per la seva tasca de jurat en les dues primeres edicions del concurs de TV3 “Oh Happy Day”.

I a la segona part es comptarà amb l’actuació de dos solistes de renom internacional: la mezzo-soprano Marta Valero i el pianista Albert Guinovart que donaran a conèixer una altra faceta de l’obra de Joaquim Serra realment poc coneguda com és la dels lieder, interpretant un bon nombre de cançons del mestre amb textos de Joan M. Guasch i Josep Carner, entre d’altres.

I també a la segona part el Memorial s’afegeix a la celebració de l’Any Morera, aquest 2015 que commemora el 150è aniversari del naixement de l’insigne compositor barceloní. El pianista Albert Guinovart la iniciarà interpretant una versió de concert de la sardana “La santa espina” escrita pel mestre Joan B. Lambert. I la clouran tres cançons d’Enric Morera interpretades per tots els actuants conjuntament, sota la direcció del mestre Bernat Castillejo.

El què dèiem. Un nou Memorial, que no un Memorial nou. L’essència és la mateixa. La qualitat assegurada, com sempre. Però el veritable èxit depèn exclusivament de vosaltres, de la vostra imprescindible col·laboració. No hi falteu. No us ho podeu perdre. I aquest any no teniu excusa: el Madrid-Barça és el dia abans.