Un pessebre amb clicks de Playmobil

Un pessebre amb clicks de Playmobil

És prou conegut que la Nit de Nadal de 1223, Sant Francesc d’Assís va celebrar la missa en una cova del bosc de Greccio. El sant d’Assís volgué que aquell espai fos com la cova de Betlem on havia nascut el Nen Jesús. I en aquella celebració de Nadal la tradició hi reconeix el primer pessebre de la història.

Fixem-nos-hi bé: Sant Francesc d’Assís va proposar el pessebre no com una representació d’alguna cosa que havia passat feia molts anys, sinó com una experiència que calia viure en aquell moment.

¿Com ho faríem, avui, per representar un pessebre dels nostres dies? Un pessebre que representés els carrers del nostre poble o de la nostra ciutat. Un pessebre on les figures representessin la nostra gent, els nostres veïns. Un pessebre amb gent que passeja o que mira aparadors o que canta nadales. Un pessebre amb els carrers guarnits i amb una fira de Nadal…

Un pessebre així recuperaria l’esperit d’aquell pessebre que la Nit de Nadal de l’any 1223 fa fer Sant Francesc d’Assís. Perquè imaginaríem que el Nen Jesús arriba, avui, al nostre poble o a la nostra ciutat.

És clar que per fer un pessebre així tindríem un petit problema: no ens servirien ni les figures d’estil bíblic que poblen molts dels nostres pessebres, ni tampoc podríem aprofitar les figures populars de pastors vestits amb samarra i barretina.

Us proposem una solució: un pessebre fet amb clicks de Playmobil. Si coneixeu aquesta joguina  sabreu que, en el seu catàleg s’hi poden trobar des de pirates i princeses, a policies i bombers. Però també hi ha el Naixement i els Reis d’Orient. El que pocs figuraires dels nostres dies s’han atrevit a fer, ho fan els creadors dels clicks de Playmobil: les figures sagrades del pessebre que es poden acompanyar, és clar, de figures que representen homes i dones d’avui.

Vet aquí que ja tenim un pessebre fet amb els ninots de Playmobil. És un pessebre de joguina, és clar, que, de ben segur, agradarà als més petits de casa. Però no per això deixa de ser un pessebre amb tot el sentit i amb tot el valor d’un pessebre més tradicional.

Jugar amb un Playmobil de pessebre ens permet apropar-nos al Naixement de Jesús. Podem imaginar que la Sagrada Família és acollida a casa nostra, o en un local del nostre carrer. I que,  en lloc de pastors de Palestina, és adorat per un grup de nens i nenes del barri, que hi canten nadales.

Quan érem petits jugàvem amb les figures del pessebre. El pessebre popular de les cases sempre havia estat un espai de joc. Ara són les joguines que es converteixen en pessebre. El joc segueix, i la tradició perviu.

Albert Dresaire Gaudí