Veritats

Veritats

Jesús Ventura

Avui, LA COLUMNA s’havia de titular “Mentides”. Però he de confessar que amb una setmana no he tingut temps de triar i escollir quines falsedats i quins mentiders havien de merèixer la meva especial atenció. El fet que la proliferació de farsants i faceciosos sembli no tenir aturador en aquests temps que vivim, encara m’està fent més difícil la tria.

És per això que m’he donat una setmana de coll i aprofitaré aquesta per dir unes quantes “Veritats”, que són força més educatives. Quelcom tan fàcil com reproduir-vos aquest manifest del Departament d’Ensenyament.

El departament d’Ensenyament, davant dels atacs basats en les falsedats i acusacions infundades a l’escola catalana de destacats membres del govern espanyol i les formacions polítiques que els donen suport, vol manifestar que:

  • L’escola catalana és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme.
  • L’escola catalana és una de les principals vies d’integració de les famílies nouvingudes i un veritable ascensor social.
  • La professionalitat dels docents i l’autonomia de centre són el puntal del sistema educatiu de Catalunya i garanteixen la pluralitat d’aquest.
  • Els resultats del Servei Educatiu de Catalunya i l’adquisició de les competències bàsiques són un exemple de transparència amb la supervisió del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.
  • L’escola catalana està íntimament lligada a la seva realitat social i és per això que ha d’atendre les inquietuds dels seus alumnes quan la societat del seu entorn viu episodis traumàtics.
  • Atacar la professionalitat dels docents és injuriar-los i intentar atemorir-los perquè exerceixin l’autocensura en tot allò que pugui perjudicar els interessos de qui els injuria.
  • L’escola catalana és convivència: la garanteix i la treballa dia a dia amb tots i cadascun dels components de la comunitat educativa. Els atacs externs intenten trencar-la i afavorir interessos polítics, mai pedagògics.
  • Aquesta campanya orquestrada no té escrúpols pel fet de prendre com a ostatges el conjunt d’alumnes catalans. És una violació clara de l’article 10 de la Carta Universal dels Drets dels Infants de Nacions Unides: “L’infant ha de ser protegit contra les pràctiques que puguin fomentar la discriminació racial, religiosa o de qualsevol altra mena”.
  • Al llarg de 40 anys, alumnes, docents i escoles van patir l’adoctrinament de la Formación del Espíritu Nacional; avui la pedagogia i les necessitats dels alumnes són la única guia de l’escola catalana.
  • Per protegir d’aquests atacs als alumnes, docents i al conjunt de l’escola catalana, el departament d’Ensenyament ha demanat als seus serveis jurídics que emprenguin les accions judicials necessàries contra els seus autors.

I pensant amb els autors, no sé perquè, però m’ha vingut a la memòria una pel·lícula d’en Humphrey Bogart. El títol original “The harder they fall”, popularment traduïda (en aquell temps només en castellà) per “Más dura serà la caida”.

És el que passa quan ets tan llarg i tan curt al mateix temps. Ja ho deia el meu avi: quan més alt…