Xavier Elies – El piset

Xavier Elies – El piset

Sense deixar encara l’any 1963, continuem el nostre passeig pels records de la Nova Cançó amb la incorporació del setè membre d’Els Setze Jutges, Xavier Elies. Estudiant d’Econòmiques i anys més tard dedicat al món editorial, Xavier Elies  descobreix Els Setze Jutges quan assisteix a un concert organitzat per la Universitat de Barcelona, on se sent esperonat per la cançó Els Fariseus, que hi canta Francesc Pi de la Serra quan diu: 

“No sóc predicador malgrat la meva barba,
no sé donar consells ni vull fer-me pesat,
però si us ho torno a dir, i encara us repeteixo,
que la copa ja vessa i jo ja m’he esquitxat.

Si algú no està d’acord en tot això que canto,
si a algú no li ha agradat el que acabo de dir,
que agafi un guitarrot, una arpa, una viola,
que faci una cançó i que em critiqui a mi”.

Xavier Elies recull el guant, pren el repte, agafa el guitarrot i fa una cançó. Amb poc utillatge més, només amb un parell de cançons, però amb tota la il·lusió del món, s’incorpora a Els Setze Jutges el mes d’abril de 1963 sota el padrinatge de Delfí Abella. Xavier Elies agafa la guitarra i es posa a cantar, inspirat principalment en el seu admirat cantautor francès Georges Brassens. Val a dir que aquest és ja un bon punt de connexió amb els fundadors d’Els Setze Jutges, que no li impedeix patir també els efectes de la censura.

“S’havia d’anar a Via Laietana, de tant en tant, perquè hi havia una denúncia d’un senyor al que li havia semblat que en aquella cançó que es cantava s’estava agredint a ‘Su Excelencia’ i coses d’aquest tipus. Evidentment, quan actuàvem teníem sempre un representant de la policia que ens controlava que cantéssim les lletres que les teníem que passar per censura… és a dir, era tot un espectacle de control sobre la nostra activitat i, alguna vegada, algun d’aquests grupos del Movimiento, ens havien intentat tirar pedres i coses d’aquestes, però vaja, mirat amb distància, eren com molt tronats”

Entre anades i vingudes a Via Laietana, on està la comissaria dels grisos, avui torna al Fes ta festa la música de Xavier Elies, mort el 2010, a l’edat de 69 anys, qui aporta a Els Setze Jutges, des del lloc número 7, l’admiració per a Brassens que el duu a escriure les seves pròpies cançons, en una certa línia emanada de la chanson, com la peripècia titulada El Piset.