Xavier Elies – El piset

Xavier Elies – El piset

Càpsula número 16

 

Sense deixar encara l’any 1963, continuem el nostre passeig pels records de la Nova Cançó amb la incorporació del setè membre d’Els Setze Jutges, Xavier Elies. Estudiant d’Econòmiques i anys més tard dedicat al món editorial, Xavier Elies  descobreix Els Setze Jutges quan assisteix a un concert organitzat per la Universitat de Barcelona, on se sent esperonat per la cançó Els Fariseus, que hi canta Francesc Pi de la Serra quan diu: 

“No sóc predicador malgrat la meva barba,
no sé donar consells ni vull fer-me pesat,
però si us ho torno a dir, i encara us repeteixo,
que la copa ja vessa i jo ja m’he esquitxat.

Si algú no està d’acord en tot això que canto,
si a algú no li ha agradat el que acabo de dir,
que agafi un guitarrot, una arpa, una viola,
que faci una cançó i que em critiqui a mi”.

Xavier Elies recull el guant, pren el repte, agafa el guitarrot i fa una cançó. Amb poc utillatge més, només amb un parell de cançons, però amb tota la il·lusió del món, s’incorpora a Els Setze Jutges el mes d’abril de 1963 sota el padrinatge de Delfí Abella. Xavier Elies agafa la guitarra i es posa a cantar, inspirat principalment en el seu admirat cantautor francès Georges Brassens. Val a dir que aquest és ja un bon punt de connexió amb els fundadors d’Els Setze Jutges, que no li impedeix patir també els efectes de la censura.

“S’havia d’anar a Via Laietana, de tant en tant, perquè hi havia una denúncia d’un senyor al que li havia semblat que en aquella cançó que es cantava s’estava agredint a ‘Su Excelencia’ i coses d’aquest tipus. Evidentment, quan actuàvem teníem sempre un representant de la policia que ens controlava que cantéssim les lletres que les teníem que passar per censura… és a dir, era tot un espectacle de control sobre la nostra activitat i, alguna vegada, algun d’aquests grupos del Movimiento, ens havien intentat tirar pedres i coses d’aquestes, però vaja, mirat amb distància, eren com molt tronats”

Entre anades i vingudes a Via Laietana, on està la comissaria dels grisos, avui torna al Fes ta festa la música de Xavier Elies, mort el 2010, a l’edat de 69 anys, qui aporta a Els Setze Jutges, des del lloc número 7, l’admiració per a Brassens que el duu a escriure les seves pròpies cançons, en una certa línia emanada de la chanson, com la peripècia titulada El Piset.