Xavier Ribalta – Cançó dels miners

Xavier Ribalta – Cançó dels miners

Càpsula número 32

 

Continuem encara en la producció discogràfica de l’any 1965. La cançó que torna avui és d’aquell any. Nascut a Tàrrega el 1943, Xavier Ribalta podem dir que consolida la internacionalització de la cançó catalana, perquè dur la seva música als escenaris d’uns quants països de l’Amèrica Llatina, dels EEUU i en especial a França, on hi ofereix recitals diversos i on hi enregistra algunes cançons. Xavier Ribalta no suporta que li diguin cantautor pel fet d’escriure i cantar les seves cançons. També es nodreix del repertori tradicional català i especialment –i sobretot–, centra una gran part de la seva obra, en la dels poetes històrics i contemporanis, com per citar-ne uns quants: Joan Salvat-Papasseit, Joaquim Horta, Joan Colomines, Salvador Espriu, Pere Oriol Costa, Joan Maragall, Apel·les Mestres, Joan Margarit, Josep Piera o Màrius Torres, amb els poemes dels quals estableix una línia de treball intensa i molt interessant.

“Cada dia, quan agafes un poeta i veus que hi ha una música que tú li pots treure, el vas treballant dia a dia. I ja començo de ple les 24 hores. No és que estiguis 24 hores sobre la taula agafant els poemes, però sí que vas repassant, vas recitant els poemes, te’ls vas aprenent de memòria i, d’alguna manera, la selecció es va fent sola. Llavors arriba un dia que dius, al cap de sis anys, que veus que en tens 30 i dius, carai, ara hi ha un pes aquí, hi ha alguna cosa que pots oferir. La cultura, en aquest cas, la poesia, la música, l’art en si, el que fa és aconseguir amainar una mica els temporals”

Un cop més, la poesia i la música s’agermanen, en aquest cas, amb la complicitat de Xavier Ribalta, que al llarg de la seva carrera dilatada enregistra més d’una vintena de discos, en companyies discogràfiques diverses. El primer, l’any 1965 per al segell Columbia. La Nova Cançó és va expandint i ja no són només Edigsa, Concèntric o el 4 Vents les que editen música en català. En aquest primer disc, Xavier Ribalta no musica poemes d’altres, sinó que presenta les seves cançons pròpies. Després arribarà un periple per molts escenaris i moltes companyies discogràfiques però avui ens quedem amb el primer, del que torna una de les cançons del Xavier Ribalta del 1965: Cançó dels miners.