Xips de carxofa

Xips de carxofa

Carxofa o escarxofa (Cynara scolymus) segons les comarques i  en castellà alcachofa el prefix “al” del castellà ens avisa que aquesta paraula té un origen àrab. (al-karshûf). De la mateixa família que el card comestible. Va endinsar-se per la costa per arribar a terres d’interior. És poder l’hortalissa més mediterrània de totes. Coneguda per grecs i romans qui atribuïen efectes afrodisíacs, expandida pels àrabs i intruïda a França per Catalina de Médici.

La carxofa és la reina de l’horta i una de les verdures amb les que podem preparar més plats.

Arrebossades; en cremes, al caliu o a la brasa; bunyols; amb truita; farcides; per un aperitiu, en menestra de verdures, ofegades acompanyant altres verdures, o per acompanyar carn o peix, al microones, quan hem d’anar ràpid; amb arrossos o amb pasta com uns raviolis farcits.

 

Carxofes del jardí de Fina Comas

La recepta:

Ingredients:

  • Carxofes
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Preparació i cocció:

  1. Netegeu i peleu les carxofes, deixant el cor i una mica de tronc.
  2. Poseu les carxofes en un recipient amb aigua fresca i julivert per evitar l’oxidació.
  3. Talleu la carxofa en làmines molt fines amb l’ajuda d’una mandolina o un ganivet que talli bé.
  4. Poseu l’oli d’oliva en una paella, quan estigui prou calent. Fregiu per un cantó i l’altre fins que estiguin molt ben fregides. Procureu que l’oli no es refredi.
  5. A mesura que estiguin fregides les aneu traient amb l’escumadora i les poseu en un plat amb paper absorbent de cuina per treure l’excés d’oli i hi afegim la sal a l’últim moment.

 

 

Què vagi de gust!