Programa 322 – 03/06/2016 – Edició 2111

Programa 322 – 03/06/2016 – Edició 2111

Portada Llibre FallesPresentació del llibre
“Les falles del Pirineu”
al FES TA FESTA

També parlem i comentem el reportatge “Descobrint la sardana més enllà dels tòpics”

D’una banda, un reportatge del nostre intrèpid reporter, l’Amadeu Carbó, realitzat el dia 31 de maig al Museu d’Història de Catalunya, on tingué lloc la presentació del llibre “Les falles del Pirineu”, d’Oriol Riart i Sebastià Jordà, amb explicacions del què, el com i el perquè d’aquest interessantíssim treball, a càrrec dels autors i de l’Eulàlia Pagès, la directora de Pagès Editors.

I d’una altra banda el comentari sempre constructiu i reflexiu sobre aquest reportatge que fa dies que volta per la xarxa: “Descobrint la sardana més enllà dels tòpics”, un treball de Marc Fort, Patrícia González i Roger Marín, que ha comptat amb la participació de Local Audiovisual i la col·laboració de Ràdio Cornellà i la Confederació Sardanista de Catalunya entre d’altres entitats. Un reeixit intent de donar resposta a preguntes com “Què coneix la gent de la sardana?” o “Com reaccionaria algú sense idees preconcebudes davant d’actes sardanistes?” No us el perdeu. El podeu veure al final d’aquest davantal.

Però en el programa passen moltes més coses. Algunes en forma de seccions:

  • Com ara la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve que aquesta setmana ha titulat “Els de Sants pugen de nou”, fent referència a la gran actuació dels Borinots al seu propi barri de Sants, assolint enguany l’estrena del 3 de 9 amb folre.
  • O la cita setmanal amb les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies que aquesta vegada ens aconsella sàviament en el sentit que “Si vas a pagar vés-hi a peu; si vas a cobrar vés-hi a cavall”.
  • També recuperarem una de les DANSES de la Berta Miró, que ens farà anar fins a terres pirinenques per conèixer el ball de “La morisca de Gerri de la Sal”.
  • En Noè Rivas ens visita de nou amb la seva SOPA DE CANÇONS per recordar els inicis d’un dels grups més mítics de l’animació en particular i de la cançó catalana en general: ARA VA DE BO. Qui no coneix la cançó “El gripau blau”?.
  • I la darrera de les seccions serà la que ens parlarà de “L’escalfeta”, un altre dels inesgotables SECRETS DE L’ETNOLÒGIC que coneixerem com és habitual gràcies a en Gustau Molas.

I escoltarem una finalista i l’accèssit al Premi de la Crítica del Concurs “La Sardana de l’Any 2015”, és a dir: “Camí de Bellmunt” i “La màgia de Les Torretes”, originals de Carles Santiago i Francesc Cassú, respectivament. I també el tema de l’Albert Estrada titulat “La Patum”, amb el grup STROMBERS.

Joan Serra i Vilamitjana
Joan Serra i Vilamitjana

I encara tindrem temps de parlar de la vetllada que el CAT dedicarà a la figura del ballarí i coreògraf Joan Serra, que tindrà lloc el divendres, 10 de juny, amb la presentació del llibre de Joan Figueres “La dansa a l’escola. El mestratge de Joan Serra”, que ha editat l’Associació de Mestres Rosa Sensat, i la presentació de l’espectacle de música i dansa “Sols”, amb el músic Carles Belda i el ballarí Jordi Rúbio. I de moltes coses més…

I aplacem per a la setmana que ve, si no es torça res, per escoltar la sardana que el mestre Josep Saderra va dedicar a la cosina de la Maria de les Trenes: la “Joiosa Remei”.

———————————————————————