Programa 356 – 20/01/2017 – Edició 2145

Programa 356 – 20/01/2017 – Edició 2145

La Setmana dels barbuts, el fred
i molts enregistraments discogràfics
al FES TA FESTA

La cobla Lluïsos enregistrant (2017) I en la setmana de la Festa de Sant Antoni us parlarem de tres tombs, de fogueres, de baldanes, del fred que diuen que fa i, com sempre, de tot una mica. Perquè no sabem si serà pel fred o perquè, però hem detectat que aquest cap de setmana passat ha estat un cap de setmana excepcional pel que fa als enregistraments discogràfics del món de la cobla i que moltes formacions s’han tancat a gravar. I us en parlem: del que està fent la cobla Lluïsos per commemorar el seu 140è aniversari; del que estan fent les cobles Marinada i La Bisbal Jove a l’Estudi 44.1 de Vilablareix amb sardanes i obres per a dues cobles; o de l’enregistrament de les mateixes característiques que van fer a Ceret les cobles Mil·lenària i la Principal del Llobregat sota la batuta del nostre director, en Jesús Ventura, i amb el DJ Raph Dumas com a tècnic de so.

ICaràtula del CD "Coblism" (2011) precisament el fet de treballar tot el cap de setmana amb en Raph, l’autor ara fa més d’un lustre del treball de música electrònica COBLISM, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, generà unes reflexions sobre la producció discogràfica i la seva sortida comercial que podríem resumir en una pregunta un xic capciosa: per què es graven tants CD’s si no es venen? De tot plegat també en parlem en aquest programa.

 

I tindrem seccions, com sempre:

  • Aquesta setmana toquen els SONS DE LA TRADICIÓ amb en Ramon Vilar, que ens parlarà de “Corrandes de caramelles”.
  • I no faltaran les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies. Compte que aquesta setmana va la cosa forta: “Van les lleis per on volen els reis”.
  • Tindrem una altra proposta en el VA DE JOC dels amics de la Companyia L’ANÒNIMA que ens parlaran de “Fer Patum”, un joc que fins i tot l’Amadeu Carbó diu que hi ha jugat.
  • Amb ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, en Gustau Molas ens explicarà una història que ha titulat “El carretó de refrescos”. No us la podeu perdre. Potser no sembla idònia per a una setmana en què refrescar-nos no seria el més necessari però, de veritat, no us la perdeu.
  • I tindrem una altra de les CANÇONS PICANTS que periòdicament ens presenta la Marta Ibàñez. En aquest cas ha escollit un veritable clàssic que ha tingut ja diverses seqüeles o continuacions: “La Filomena”, amb Els Ministrils del Raval de Terrassa.

El vinil original (1971)I no serà l’única cançó picant del programa ja que buscant cançons sobre els barbuts hem trobat una petita joia reeditada fa un parell d’anys per la discogràfica PICAP: es titula precisament “Els barbuts” i pertany a un treball de l’any 1971 titulat “Homenatge a Mistinguett”. Ens la canta una joveníssima Núria Feliu.

I encara en la part musical escoltarem dues sardanes podríem dir que de caràcter meteorològic invers: “Neu rodona”, de Ramon Serrat i “Primavera”, de Juli Garreta. A veure si una compensa l’altra…

I si us penseu que en aquest davantal us ho hem avançat tot, no sabeu com n’esteu d’equivocats…
El FES TA FESTA no es pot explicar. S’ha d’escoltar i sencer!
Fins i tot alguns diuen que és bo per fer passar el fred…