Categoria «Cançons picants»

Marta Ibáñez

Haurem sentit dir que el cançoner tradicional català era només de cançons de pastoretes, de flors i violes i d’ocellets… Si és cert que hi ha algunes cançons de les més divulgades que van d’aquestes temàtiques -i simplifiquem molt- també és cert que el cançoner català recorre totes les temàtiques i tenim tota mena de cançons: de feina, de bressol, de taverna, de festa, de sang i fetge, de bandolers, de malcasades, del pas de l’any… només heu de consultar el cançoner de Joan Amades i confirmareu les meves paraules.

Sovint aquestes cançons beuen de l’eufemisme, dels dobles significats, de la metàfora… tot per parlar de coses que no es podien dir explícitament i que ara ens fan somriure. El musicòleg Jaume Ayats diu que les cançons servien -entre d’altres funcions- per parlar d’allò que no era ben vist, de coses sobre les quals ningú no s’atrevia a fer ostentació en públic i que servien per alliçonar el grup social que les sentia i cantava. Potser en aquestes temàtiques “picants” es tracta una mica d’això. És una manera per parlar de temes que sovint han estat o potser són encara tabús. Un bon grapat han estat rescatades per alguns grups i us les anirem presentant.

Esperem que us agradin!

Paitides

La tortolina – Els Tranquils

La cançó “picant” que avui presentem té el “picant” una mica amagat. Molts sentits figurats i molta malícia per part dels oients per esbrinar.ne el significat. Des de la tortolina, que és més que un ocell, una espasa que fa coses poc avinents i un lloc solitari o no tant ja que hi passa aquest …

Marianna – Grup EL PONT D’ARCALÍS

Aquest cop tindrem una cançó d’aquelles que en Jaume Ayats (gran recol·lector de cançons) anomenaria alliçonadores. La funció de la cançó cantada en comunitat tindria un efecte de prevenció per no caure en el mateix problema que s’explica. Aquí una noia que “obre la porta a tothom” es troba embarassada i dona a llum un …

Jo vull ser “miss” – Guillermina Motta

El cuplet va ser un gènere ben popular a Barcelona ara fa un centenar d’anys als teatres de varietats i cafès-concert. Hi va haver una representació important de dones que van dedicar-se al gènere. En el d’avui la lletra és de Joan Misterio (pseudònim de Joan Casas i Vila) , un dels més freqüents en …