Programa 253 – 13/02/2015 – Edició 2042
LA 3a. BECA D’ESTUDIS DE L’ASSOCIACIONISME
AL “FES TA FESTA”
En parlem en l’entrevista que l’Amadeu Carbó li fa a l’Antoni Carné, el President de l’Ens de Comunicació Associativa, entitat que ha convocat per tercera vegada aquesta beca dotada amb 6.000 € i que a l’edició d’enguany vol apostar per treballs especialment orientats a l’aplicació de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació i a les necessitats de l’associacionisme cultural català. El termini de la presentació de propostes acaba el 24 d’abril de 2015.
Però aquest serà només un dels temes que tractarem en el programa d’aquesta setmana perquè de la mà de les nostres seccions us parlarem d’una munió de temes:
- Per exemple, a LA COLUMNA, l’Amadeu Carbó ens recorda les efemèrides a celebrar enguany, “Cinc celebracions que no hauríem de menystenir“, entre les que destaquen els 150 anys del naixement d’Enric Morera i els 125 del de Joan Amades, dos noms que aquest 2015 seran protagonistes indiscutibles de quotidianitat en el món de la cultura popular i tradicional.
- A les DITES I REFRANYS, tindrem una altra de les expressions recollides pel nostre paremiòleg de capçalera, en Víctor Pàmies. En aquesta ocasió es tracta de la que versa: “Ase de molts, el llop se’l menja”.
- També recuperem un ROURENFOLK, en què l’any 2011 en Jordi Roura ens parlava del treball discogràfic commemoratiu del vintè aniversari del grup EL PONT D’ARCALÍS. El tema que va escollir per il·lustra-ho va ser el titulat “Els picadors del bosc de Virós”.
- Al FONS AMADES, la secció que fem en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Antoni Serés se’ns transforma en un recitador espectacular per explicar-nos de manera molt il·lustrativa el contingut dels “Documents de Carnaval” que es trobem al Fons-Arxiu Joan Amades.
- I del Carnaval a la Quaresma, ja que amb el nou EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó coneixerem tot el que cal saber sobre “La vella Quaresma”.
A la part musical, i precedida per la crònica del nostre director Jesús Ventura del Concert de Josep Carreras al Liceu, el darrer acte de la Capitalitat de la Sardana barcelonina, coneixerem una de les moltes versions que al llarg de l’any escoltarem de “La santa espina”, la més popular de les sardanes del mestre Enric Morera. Escoltarem també “L’amo del tros”, un tema de la Núria Lozano amb el grup LA CARRAU. I acabarem el programa amb la sardana “Eulàlia”, de Mn. Àngel Obiols.
I com veieu, estrenem disseny a la nostra plana web. Ara per ara tenim una nova cara però d’aquí a poques setmanes també el contingut es veurà modificat i ampliat. Si ens sou fidels ja ho anireu veient.