Programa 108 – 04/05/2012
(Edició 1897)

Programa 108 – 04/05/2012
(Edició 1897)

NOVETATS DISCOGRÀFIQUES AL “FES TA FESTA”

En el programa d’aquesta setmana us parlem, entre moltes altres coses, de dues novetats discogràfiques.

D’una banda, del nou treball de l’inquiet tenorista Jordi Molina que juntament amb el grup vocal La Mata de Jonc i la col·laboració del percussionista Enric Canada, s’han engiponat aquest CD titulat “Cants a tenora”, un interessantíssim recull de cançons tradicionals presentades en un format original i novedós, amb la tenora i els pedals multi-efectes i la percussió com a únics acompanyaments.

I d’una altra banda, el nou Compact Disc del Càmping Botànic Bona Vista “Kim”, de Calella, el vuitè d’una ja més que considerable col·lecció, enregistrat per la Cobla Ciutat de Girona sota la direcció de Marcel Sabaté, i que amb el títol genèric de “Per als amics d’en Kim”, recull un total de 14 sardanes d’autors de totes les èpoques i dels més variats estils.

Josep Crivillé i Bargalló

D’ambdós n’escoltarem una mostra. I tindrem l’habitual AGENDA-ESCUDELLA i les NOTÍCIES ESCOLLIDES en les que parlem d’un nou portal a Internet dedicat als instruments tradicionals: el Tocanet.cat; i en les que tenim també un record sentit pel mestre Josep Crivillé que ens ha deixat aquest passat 21 d’abril.

I a les seccions, una mica de tot. Les setmanals:

  • LA COLUMNA, en la que aquesta setmana el nostre director Jesús Ventura, i sota el títol “L’1 de maig no ballarem sardanes” reflexiona sobre el difícil matrimoni que s’esdevé el Dia del Treball entre les manifestacions laborals i la tradicional ballada de sardanes al Pla de la Catedral.
  • I la CRÒNICA CASTELLERA, amb en Carles Esteve, que aquesta setmana ens comenta els castells del passat diumenge, dins un “Pont amb castells de 8”.

I les seccions intermitents:

  • CLÀSSICS DE COBLA, que ens presenta una sardana molt original del sabadellenc Agustí Borgunyó, la titulada “El relloge de l’avi”, en la que podem sentir amb notes musicals el tic-tac i els efectes sonors d’un vell rellotge de paret.
  • HISTÒRIES DE GEGANTS, amb la Berta Miró, que ens presenta els “Gegants de Sant Andreu del Palomar”, una gran família gegantera que conviu en aquest històric barri barceloní.
  • I ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, amb en Gustau Molas, que ens presenta un doble objecte del Museu Etnològic de Barcelona, amb un nom força interessant i suggestiu: “El maridet i el burro”.

I ja que, casualment, els dos temes musicals de les novetats discogràfiques, “La jota de la Vall de Cabó” i la sardana “Organyà, ciutat pubilla”, de Jaume Riu, fan referència a aquesta vila de l’Alt Urgell, hem tancat el cercle amb una altra sardana que també li està dedicada: “Les homilies d’Organyà”, de Josep Coll i Ferrando.

Nosaltres no som tant antics com les homilies però ja fa uns quants anys que trisquem. I no us imagineu la corda que ens queda!