Programa 471 – 15/03/2019 – Edició 2260

Programa 471 – 15/03/2019 – Edició 2260

Perpinyà, Capital de la Sardana 2019

Aquest dissabte dia 16 la Fidelíssima Vila de Perpinyà serà proclamada com a Capital de la sardana 2019, reemplaçant així la ducal vila de Montblanc que ha ostentat el títol aquest passat 2018. L’acte protocolari tindrà lloc a les deu del matí, a la Sala de les Llibertats, acte en el qual també es llegirà el pregó de la capitalitat i es donaran a conèixer els Premis del Dia de la Sardana 2019. Aquest serà, òbviament, un dels temes central del FES TA FESTA, però n’hi haurà més.

Us parlarem, per exemple que el passat dijous, dia 14 es va inaugurar a la Casa dels Entremesos, de Barcelona, l’exposició “Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants petits del Pi” que es podrà visitar fins Corpus, i que repassa els tres segles i mig d’història de les figures a través de fotografies, documents històrics i objectes. I això, ben bé a les portes de les Festes de Sant Josep Oriol que en el mateix Barri del Pi es desenvoluparan entre els dies 16 i 24 de març. O del concert que la cobla Ciutat de Girona i la cantant Susanna del Saz i amb la col·laboració del pianista Antoni Mas Bou tindrà lloc també aquest dissabte, dia 16, a les 19 h., a la Sala 2 de l’Auditori de Girona.

I a les seccions, com sempre, qualitat i varietat:

– A les DITES I REFRANYS, en Víctor Pàmies ens parlarà d’aquella que diu: “Prometre és com una veta, que dura fins que no peta“.
– Tindrem un altre capítol del FONS AMADES, la secció que des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ens prepara l’Antoni Serés i que aquesta vegada ha dedicat a les “Joguines de quaresma“.
– Recordarem un altre dels espais de la secció VA DE JOC, en què els amics de la Companyia L’Anònima de Jocs ens parlaven de la “Pilota a mà“.
– I encara dues seccions musicals: la dels SONS DE LA TRADICIÓ, d’en Ramon Vilar que avui ens parla del pasdoble “Los vendrellenses“, dels Grallers de Vilafranca-Colla de Mar.
– I els CANTS DE TAVERNA d’en Francesc Sànchez Carcassés que avui fa referència al darrer enregistrament del grup LES ANXOVETES i ens convida a escoltar el tema de la Tona Gafarot titulat “Gessamí florit“.

També en clau musical coneixerem i escoltarem la quarta finalista de LA SARDANA DE L’ANY 2018, la titulada “Dels 40 als 50, felicitats”, del compositor Jaume Riu. Escoltarem també dues sardanes de dos compositors rossellonesos: “Ciutat Reial” que René Picamal dedicà a la seva vila nadíua Perpinyà, i “Dos campanars”, dedicada per Roland Besson a la també rossellonesa vila de Pontellà.

I al Youtube de la setmana, el grup CORRANDES SÓN CORRANDES ens interpretaran el primer tema del seu darrer treball discogràfic SI VOLEU BALLAR CORRANDES que van presentar el passat dia 9 al Festival TRADICIONÀRIUS: el titulat “Muntanyetes”.

I sense moure’ns del CAT, entre el dens calendari d’aquest mes de març, tan sols destacar dues activitats properes: la TAULA RODONA que, sobre el tema “Neofolklore, cultura de masses i consum”, tindrà lloc el proper dissabte dia 23, a les sis de la tarda, organitzada per la Revista CARAMELLA, que celebra enguany els seus 40 números i els seus 20 anys d’existència. La celebració es completarà amb sengles taules rodones organitzades a València i a Palma tal i com podeu veure en el programa.

I la presentació del darrer treball discogràfic de Miquel Gil, que després de cinc anys d’una letargia només aparent, ens presenta GEOMETRIES, un treball polièdric de cançons, cants oberts, vocació modal i temes amb textures noves. Sempre amb melodies tradicionals i el denominador comú de la nostra música d’arrel. La presentació tindrà lloc el divendres 22, a les 22 h. també en el TRADICIONÀRIUS en col·laboració amb el Festival BarnaSants. Aquí en teniu un teaser.

Ah! I no ens oblidem de la Manifestació de Madrid… Ni dels presos… Ni dels exiliats…