Programa 158 – 19/04/2013
(Edició 1947)

Programa 158 – 19/04/2013
(Edició 1947)

EL “FES TA FESTA” DE SANT JORDI

Un any més arriba aquesta festa màgica i espectacular que celebrem els catalans i que ja fa anys que hem començat a exportar a altres indrets del planeta. I no precisament cap al sud. Perquè després diguin que amb la independència no seríem capaços d’exportar res. No us deixeu enganyar.

El què passa és que, com diu avui a LA COLUMNA el nostre director, en Jesús Ventura, tenim les “Aixetes tancades”, ens escanyen per tot arreu, tot i que ell fa referència especialment a com afecten aquestes retallades induïdes des de la “meseta” a les nostres activitats de cultura popular i tradicional.

A les NOTÍCIES ESCOLLIDES, a més de parlar-vos de diferents activitats relacionades amb la Festa de Sant Jordi, com ara la Campanya “Sant Jordi a les Biblioteques” que ha endegat l’Ajuntament de Barcelona, ens fem ressò també d’aquesta Trobada d’Entitats que ha organitzat la FAC (Federació d’Ateneus de Catalunya) pel proper dissabte, dia 4 de maig, a l’Ateneu de Sant Just Desvern, en la que es debatran diversos temes sota el lema “Continuem construint el futur”.

I a l’AGENDA, entre moltes activitats, destacarem el Concert que tindrà lloc aquest dissabte, dia 20, a la tarda, a la Sala Oriol Martorell, de L’Auditori, de Barcelona, amb el pianista i compositor Albert Guinovart i la cobla Ciutat de Girona; de les activitats al C.A.T. (Centre Artesà Tradicionàrius) per la propera setmana com La Taverna del dimecres dia 24, a les 21,30 h., amb l’Enric d’Armengol i el Samuel Arderiu o l’espectacle “Recordem l’Ovidi”, amb versions de cançons de l’enyorat Ovidi Montllor interpretades per diferents artistes encapçalats per l’Arturo Gaya, de Quico El Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries; i també us parlem de la IV Cercavila d’Escoles, una activitat gegantera que tindrà lloc a Sant Cugat del Vallès, el proper dia 27 a la tarda, amb la participació de 14 escoles locals i més de 300 persones.

A les SECCIONS, molt i variat:

  • DITES I REFRANYS, amb el Víctor Pàmies, que en aquesta ocasió ens explica d’on procedeix l’expressió “Anar d’Herodes a Pilat”.
  • ELS TEMES D’EN XINO, amb en Josep M. Francino, que ens porta una espectacular versió jazzera de la cançó tradicional “El rossinyol”, a càrrec de la cantant Laura Hansen, una veu prodigiosa especialitzada en “tangos”. Un xino més xino que mai.
  • HISTÒRIES DE GEGANTS, que amb guió del Nico Alonso i la veu de la Berta Miró, ens explica la història dels gegants de l’Espluga de Francolí.
  • I acabarem amb un altre capítol del FONS AMADES, que confecciona el nostre benvolgut Antoni Serés en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat. Avui ens parla de “Les memòries d’en Cuanito”.

I a la part musical, Sant Jordi també és el protagonista, amb les sardanes “Rosa de Sant Jordi”, de Fèlix Martínez i Comín; i “Sant Jordi”, d’Antoni Planàs. A més de la tradicional “Llegenda de Sant Jordi”, explicada i cantada pel Pep López i els Sopars de Duro.

Tot això en una horeta. I no ho és un “Sopar de duro”. Us ho prometem.