Programa 181 – 27/09/2013
(Edició 1970)

Programa 181 – 27/09/2013
(Edició 1970)

UN FINAL DE TEMPORADA. UN NOU INICI.

Nosaltres, el final de la temporada el fem quan volem. Més ben dit, ja fa temps que vam decidir que el mes d’octubre era el moment ideal per començar les temporades. Per això, el programa que escoltareu aquesta setmana és el darrer. I el de la setmana que ve el primer! És el que té això de no fer vacances…

El darrer VIDEO RECOMANAT de la temporada és el d’un tema del grup cardoní STROMBERS, creat el 1998 i que enguany celebren el seus 10 anys des de l’aparició del seu primer treball discogràfic. Fins que no surti el fruit d’aquesta celebració us convidem a escoltar i a veure aquest “Tocant el cel amb la ma”, un tema del seu darrer treball “Jrujenjúnjel”. Un tema casteller cent per cent.

A les seccions, com sempre, algunes de nova factura i altres de reposades:

  • La CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve ens porta puntualment la relació de les construccions més rellevants dels darrers dies. Una extensa crònica que abasta des del passat dissabte 21 fins a les Diades de la Mercè de dimarts: “un llarg cap de setmana casteller”.
  • Als CANTS DE TAVERNA, en Francesc Sànchez Carcassés ens convida a escoltar a un altre dels grups mítics del món de l’havanera: els BERGANTÍ, un grup amb més de 30 anys d’història, que ens interpreten una rumbeta d’en Josep Bastons titulada “Cap a tu”.
  • En l’apartat de les reposicions escoltarem el darrer capítol (per ara) de LES CASES DE LA FESTA, la secció amb guió de l’Albert Rumbo i que ens explica l’Elena Mayor. La “Casa de la Patum de Berga” és la protagonista d’aquesta setmana.
  • I la darrera serà una altra de les troballes del nostre etnòleg preferit, el benvolgut Gustau Molas, que a ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC ens parlarà d’un estri curiós i fràgil: una “Neula de paper”.

A l’AGENDA i a les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlem de la Temporada de Concerts de cobla a L’Auditori de Barcelona que amb el títol de “Catalan Sound –  Cobla a L’Auditori, una oferta variada i interessant que a raó d’un concert mensual ens durà fins l’abril de l’any que ve. Aquí us podeu descarregar el flyer.

I a la part musical, a banda dels temes del VIDEO RECOMANAT i dels CANTS DE TAVERNA i de la cita obligada de cada final de temporada amb el FES TA FESTA dels Esquirols, escoltarem també el “Vals-jota de Cardona”, del mestre Ribas, amb ELS MINISTRILS DEL RAVAL, de Terrassa; i la sardana “Organyà, ciutat pubilla”, de Jaume Riu, amb la cobla Ciutat de Girona.

I així acabarem una altra temporada, la quarta a Internet. Però la setmana que ve ja començarà la cinquena. Som així, no ens volem aturar. Ens passa tot el contrari que a alguns polítics amb la Independència de Catalunya. Que no s’ho pensin. Això ja no té aturador…

——————————————————

Aquí teniu la lletra del tema dels STROMBERS

TOCANT EL CEL AMB LA MÀ
Sortint de casa a mig matí, pantalons blancs i camisa,
amb la faixa sota el braç i a la cara un somriure.
arribo al mig de la plaça, l’emoció que ja m’abraça, i busco el meu color.
tothom s’enfaixa, s’està muntant la pinya, em poso al meu lloc.
I un dels més petits és el més alt del món..

i TOCA EL CEL AMB LA MÀ
FINETS I PEL MIG TORNARAN A BAIXAR
i TOCA EL CEL AMB LA MÀ
AMB PIT I COLLONS EL FAREM DESCARREGAR

Som amics de la Terra, de les gralles i les festes populars,
ningú ens n’arrencarà si fem pinya, fent folres, manilles, abraçats ens trobaràs.
El tronc puja de pressa, va bé, està ben quadrat; es col.loquen dosos, la canalla arriba a dalt,
l’acotxador s’ajup, tres passes de l’anxeneta, s’encavalca.. Tenim aletaa!!
I ara ve el millor, on es nota l’assaig, on la colla es fa gran.
Això es replega enmig de suor, castell descarregat!!

AMB PIT I COLLONS, JA L’HEM DESCARREGAT

Els Castells són Força, Equilibri, Valor i Seny.
Els Castells són rauxa quan els descarreguem.
Patrimoni de la Humanitat