Programa 192 – 13/12/2013
(Edició 1981)
SANTA LLÚCIA AL FES TA FESTA
Li volem dedicar el FES TA FESTA a la patrona dels cecs. Després de les reaccions espanyoles a l’anunci de pregunta i data per la consulta, ens sembla que a aquesta Santa se li ha girat feina. Tot i que potser el cas va més enllà de les seves atribucions divines, ja que la dita diu clarament: “Que Santa Llúcia ens CONSERVI la vista”, però en cas de no tenir-ne gens no sé si també té el do de donar-la… Esperem que si. Dels Sants ho hem d’esperar tot…
Però de fet, quan hem enregistrat aquest programa encara no s’havia fet pública la notícia i Santa Llúcia ja n’era la protagonista. Perquè tradicionalment Santa Llúcia vol dir Nadal, vol dir pessebre i molsa i caganers (que aquest any n’hi ha més que mai). I no ens calia cap notícia històrica pèr dedicar-li el programa.
I per això, a la part musical escoltarem el meravellós “Romanç de Santa Llúcia”, fruit del binomi Eduard Toldrà i Josep M. de Sagarra, en una versió històrica de l’any 1963. I a més tindrem dues sardanes: “La Mara de Déu”, del compositor d’Orleans Claude-Henry Joubert; i per acabar, “La sardana de la Pàtria”, obra d’un altre gran binomi com és el d’Enric Morera i Joan Llongueres.
Una sardana coral que lliga amb LA COLUMNA, del nostre director Jesús Ventura, que amb el títol “Quina manera de cantar!” aquesta setmana ens parla d’un desafortunat article del periodista Joan Barril a EL PERIÒDICO. I a la CRÒNICA CASTELLERA tindrem el Resum de la temporada 2013 (3), és a dir la tercera part de l’acurat compendi de xifres i estadístiques castelleres que ha preparat el nostre cronista casteller, en Carles Esteve.
I seccions de tota mena:
- ELS TEMES D’EN XINO, amb en Josep M. Francino, que ens convida a escoltar una versió musicada d’aquella dita famosa dels “Setze jutges”, a càrrec d’un cantant d’orquestra gairebé oblidat però que en el seu moment, allà als anys seixanta, va causar forrolla gravant molts discs en solitari: en Dodó Escolà.
- EL PESSEBRE ÉS UN MÓN, l’espai que fem en col·laboració amb el Col·lectiu EL BOU I LA MULA, que ens porta un altre article pessebrístic, en aquest cas de l’Enric Benevanet, que porta per títol “Fer del pessebre un art”.
- I per acabar amb el darrer ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC de la seva tercera temporada i en el que en Gustau Molas, des del Museu Etnològic de Barcelona, ens parla de “Castanyetes”.
I encara, a les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlem, entre moltes altres coses, de Premi JOAN AMADES 2013, que enguany ha estat concedit al grup tortosí QUICO EL CÈLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES; del PESSEBRE VIVENT DE LA TORRE DEL SURO, a Barcelona; de la Nadal de la Fundació CARULLA que enguany a dedicat als Castells; de l’espectacle infantil L’ESTEL PETIT al C.A.T.; d’un Curs de XANQUERS endegat pel Districte de Nou Barris de cara a la Rúa de Reis de la ciutat de Barcelona; i un llarg etcètera…
I la setmana que ve, i durant les festes nadalenques i d’Any Nou, el FES TA FESTA tindrà un format més musical, però també amb notícies, i agenda, i la recuperació d’alguna secció escaient a les dates.
El que diem sempre: el FES TA FESTA no s’atura. Com altres coses que ja tampoc tenen aturador. Més enllà de la poca vista d’alguns i de la feina que pugui fer Santa Llúcia…