Programa 257 – 13/03/2015 – Edició 2046

Programa 257 – 13/03/2015 – Edició 2046

LES FESTES DE SANT JOSEP ORIOL
AL “FES TA FESTA”

Aquest serà un dels temes centrals del programa d’aquesta setmana, amb l’entrevista que l’Amadeu Carbó li fa al nostre col·laborador Nico Alonso en concepte de responsable de la colla de geganters del Barri del Pi, organitzadors principals de les Festes de Sant Josep Oriol d’aquest barri barceloní, que se celebraran entre els dies 20 i 23 del present mes de març.

Però començarem el programa parlant d’assemblees, una de les cites més importants del cicle anyal de les entitats que acostuma a celebrar-se en aquestes dates properes a l’arribada de la primavera. En aquest aspecte i amb un tarannà humorístic ens farem ressò de l’anomenat “Decàleg per aconseguir que l’assemblea de l’associació sigui un desastre” que va publicar el mes passat en Roger Buch en el Xarxanet, deu normes imprescindibles que cal seguir (o no) per tal que l’assemblea de la vostra entitat sigui un èxit (o tampoc…). No us el perdeu.

I a LA COLUMNA d’aquesta setmana, el nostre director Jesús Ventura, ens fa la crònica de com es va desenvolupar el concert commemoratiu del 40 aniversari de la cobla Ciutat de Girona que tingué lloc el passat divendres dia 6 de març al Teatre Municipal de Girona. L’ha titulat amb una pregunta: “Això s’acaba?”. Un lament que vira cap a l’optimisme. A veure què en penseu…

Pel que fa a la resta de seccions, d’entrada una altra estrena. SONS DE LA TRADICIÓ és el títol d’una curiosa i molt interessant proposta de l’etnomusicòleg i bon amic Ramon Vilar. De la seva mà escoltarem tonades i sons peculiars i singulars que formen part del nostre univers sonor més popular i tradicional. En aquest breu capítol inaugural un cant de venedor ambulant amb un producte ben definit en un rodolí que comença: “Tovalloles ben peludes”.

I la resta de seccions d’aquesta setmana:

  • A les DITES I REFRANYS, en Víctor Pàmies ens explica com n’és de difícil o d’impossible “Voler posar portes al mar”, tot anomenant-nos també altres dites de significat semblant.
  • Tindrem també un FONS AMADES, la secció de l’Antoni Serés que fem en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Avui obrim una “Capsa amb titelles”, una de les activitat d’oci preferides per l’insigne folklorista.
  • I a l’EXPEDIENT C, l’Amadeu Carbó ens parlarà de “Les festes inventades”, aquelles manifestacions festives que arrelen en el calendari com a noves tradicions, sense referències pretèrites.

I si hi afegiu una miqueta de música, concretament avui tres sardanes com ara “Ciutat de Girona”, de Jordi Paulí, “Porta Ferrada”, d’Antoni Ros-Marbà, i “El petit Oriol”, de Josep Prenafeta, doncs ja teniu un altre FES TA FESTA a punt d’escoltar. Que us ho passeu bé.