Programa 275 – 17/07/2015 – Edició 2064

Programa 275 – 17/07/2015 – Edició 2064

presentacio_amades
Joan Amades i Gelats (1890-1959)

ESPECIAL JOAN AMADES I GELATS
AL “FES TA FESTA”

Aquesta setmana el FES TA FESTA recupera la TERTÚLIA, la conversa distesa, per dedicar la pràctica totalitat del programa a la figura de JOAN AMADES, ja que el proper 23 de juliol s’escaurà justament el 125è aniversari del naixement d’aquest important folklorista català. Per fer-ho comptarem amb la presència al programa de tres membres de l’Associació Cultural Joan Amades, que són a la vegada col·laboradors ja històrics del programa: l’Antoni Serés, que és també el responsable del Fons Amades de la DGCPAAC (Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya), en Gustau Molas, durant molts anys tècnic del Museu Etnològic de Barcelona i el mateix Amadeu Carbó, que és el president de l’Associació.

Amb els seus comentaris coneixerem una mica més la figura d’aquest genial personatge, que tant ha ajudat a la conservació i a la difusió de la nostra cultura popular i de la nostra identitat.

Però també tindrem algunes seccions, com ara la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, que ens comentarà, entre d’altres coses,  la “Torre de nou dels verds a Altafulla“, sens dubte una important pujada del llistó a la temporada dels Castellers de Vilafranca assolida el passat cap de setmana a la Diada de les Cultures.

IMG-20150716-WA0001
Un moment de l’enregistrament del programa als Estudis Adell Road, de la Diagonal, de Barcelona.

També tindrem una de les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, en aquest cas aquella que assevera: “Molta fressa i poca endreça“. I també en Xicu Sànchez Carcassés ens portarà un altre dels seus CANTS DE TAVERNA, el que el Grup Terra Endins utilitza per explicar la seva procedència i les seves característiques com a grup i que, per ser més clars que l’aigua, han titulat, precisament, “Terra endins“.

I la part musical, la protagonitzaran també les commemoracions. D’una banda el mateix Joan Amades, ja que escoltarem una peça recuperada per ell amb la col·laboració d’en Joan Tomàs, que ens interpretaran el grup ELS MINISTRILS DEL RAVAL de Terrassa, amb un arranjament d’un altre Joan, en Joan Figueras, la que porta per títol: “Ball de novençans”. I també l’ANY MORERA estarà present en el programa d’avui ja que escoltarem -tot i que descansem de la versió setmanal de “La santa espina”- dues sardanes del genial mestre barceloní de qui enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement: les titulades “Serra amunt” i “Tossa, la vila vella”.

I la setmana que ve, recuperarem la versió més estiuenca, amb la música, les seccions… Us desitgem que feu moltes vacances, que reposeu, que descanseu… però no de nosaltres.