Programa 286 – 02/10/2015 – Edició 2075

Programa 286 – 02/10/2015 – Edició 2075

Manuel Oltra i Ferrer
Manuel Oltra i Ferrer

UN RECORD PER AL MESTRE
MANUEL OLTRA AL “FES TA FESTA”

El passat dia 25 de setembre va morir un dels músics catalans més transcendents del segle XX: Manuel Oltra i Ferrer moria a Barcelona a l’edat de 93 anys després d’una llarga vida dedicada intensament a la música i al seu país. La gent del FES TA FESTA, que l’estimàvem i l’admiràvem, li hem volgut dedicar aquesta edició en què escoltarem una petita mostra del seu gran llegat com a compositor i parlarem també de la seva important tasca pedagògica. Descansa en pau, amic Manel.

Però aquest primer programa d’octubre s’iniciarà, òbviament, amb la secció que inicia habitualment el primer programa de cada mes: les PARAULES DE FESTA del nostre especialista amb Scrable, l’Octavian Mocanu, que us convidarà, en aquest “Octubre 2015” a jugar amb les paraules més característiques de les festes del primer mes de la tardor meteorològica.

Una edició en què gaudirem també de les habituals seccions del programa com ara la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, que aquesta vegada ens destaca entre les novetats d’un cap de setmana marcat per les eleccions que “Els Matossers de Molins de Rei van assolir per primer cop el 3 de 7 amb l’agulla”. També tindrem les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies que aquesta setmana ens explica allò que “A bord del veler, després del patró, el cuiner”.

Tot destacant una altra de les notícies importants de la setmana com és la reobertura del Museu Etnològic de Barcelona, que tindrà lloc aquest diumenge dia 5, gaudirem de la reposició d’un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, la secció que fem en col·laboració amb aquesta important institució i que escriu i explica en Gustau Molas. En aquesta ocasió ens parla d’una “Granota” una mica especial.

I en la part musical del programa, ja hem dit que el gran protagonista serà el mestre Manuel Oltra del qual escoltarem la sardana “La nina i el gegant” i la glosa “La filadora” en sengles versions de la Cobla de Cambra de Catalunya i el poema simfònic “Montmagastre” en la versió arranjada per a banda simfònica pel mestre Jordi León i interpretada per la Banda Municipal de Barcelona dirigida per Salvador Brotons. I encara dues seccions musicals: un CLÀSSICS DE COBLA que vam dedicar ja fa uns anys a la genial sardana “Ambigua”, també del mestre Oltra i La santa espina de cada setmana en aquest Any Morera: en Josep M. Francino ens fa escoltar la versió de la sardana de Morera del pianista Luca Mauceri en la seva secció ELS TEMES D’EN XINO.

I la setmana que ve, més. En Manel no hauria volgut cap altra cosa…