Programa 316 – 22/04/2016 – Edició 2105

Programa 316 – 22/04/2016 – Edició 2105

LA DIADA DE SANT JORDI
AL “FES TA FESTA”

Perquè hi tindrem tots els elements necessaris, començant, òbviament, per les roses i els llibres. De fet, ja a dues de les seccions del programa el seu protagonisme es fa ben palès: a les DITES I REFRANYS, d’en Víctor Pàmies, que aquesta setmana es titula “Per Sant Jordi, roses”; i a l’EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó que ha titulat “Per Sant Jordi, llibres”. Com veieu, molt i molt adients per una data com la que ens ocupa.

Cartell Saint George's dayDe fet, començarem el programa parlant del ST. GEORGE’S DAY, i de la presència de les tradicions catalanes a la festa germana anglesa, com ara el castells, la sardana o La Patum, que enguany sense ser-hi, tindrà un protagonisme molt especial a la capital londinenca i al Borough Market gràcies a la feina feta per la Delegació de la Generalitat al Regne Unit i a Irlanda i la comunitat catalana a Londres. L’acte, que es farà diumenge dia 24 entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda i comptarà amb la millor gastronomia catalana i anglesa i, a més a més, amb la representació infantil de la llegenda de Sant Jordi.

En aquest aspecte, aquest FES TA FESTA conté també dues versions musicades ben distants de la popular llegenda del nostre patró i la bella princesa. La del grup d’animació AMBÄUKATUNÀBIA que ens presenten una llegenda més aviat clàssica i tradicional encara que una mica republicana.

I la del grup de rock DESCONEGUTS, amb la que han titulat com a “La veritable llegenda de Sant Jordi” i en la qual coneixereu una teoria, si més no, xocant sobre qui va ser qui en la història del cavaller, el drac i la princesa. I encara podrem acabar el programa escoltant la sardana “Sant Jordi” del mestre Jordi León.

Tindrem també altres seccions com la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, que aquesta setmana verifica que “Tothom està en marxa abans de Sant Jordi”. A la secció ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC d’en Gustau Molas recuperarem “La torrolla”. I el nostre director ens ha preparat un CLÀSSICS DE COBLA molt adient per aquesta data presentant-nos la sardana “Quan l’amor neix”, del mestre Narcís Costa i Horts.

I també en Jesús Ventura ha preparat LA COLUMNA d’aquest programa de Sant Jordi. Una columna que, sorprenentment, no parla d’amor sinó de tot el contrari. Perquè no és precisament amor el que provoca en la majoria de catalans i, especialment als culés, un personatge com en Figo. Aquesta setmana l’il·lustre traïdor portuguès l’ha tornat a vessar amb comentaris masclistes i xenòfobs vers els mitjans de comunicació catalans. No ens ha de sorprendre. Ja ho sabem que quasi sempre “La culpa és d’en Figo”.

I la setmana que ve més FES TA FESTA. Ja hi estem treballant…