Programa 329 – 22/07/2016 – Edició 2118

Programa 329 – 22/07/2016 – Edició 2118

07-30-16 - LOGO APLEC PERPINYÀ 2016L’APLEC INTERNACIONAL DE PERPINYÀ AL “FES TA FESTA”

La 29a edició d’aquesta tradicional cita estiuenca que organitza ADIFOLK, l’Associació per a la Difusió del Folklore, arribarà enguany a xifres record ja que es calcula que més de 2000 actuants pertanyents a quasi un centenar de grups es desplaçaran fins a la capital rossellonesa els propers dies 29, 30 i 31 de juliol. En parlem amb l’actual president de l’entitat organitzadora, en Joan Gómez amb qui, a més de comentar i explicar els detalls de l’aplec d’enguany, mirarem cap a un futur encara incert però que és segur que comptarà amb un canvi de model. I ens ha promès formalment (ja ho escoltareu) que quan estigui definit ens ho vindrà a explicar en primícia al FES TA FESTA.

Matíes Mazarico
Matíes Mazarico

Però a banda d’aquesta entrevista central, el programa comptarà amb els seus ingredients habituals i, és clar, amb un farcit contingut musical en que no hi faltaran, per exemple, les dues sardanes turístiques de torn: la proposta muntanyenca que aquesta setmana ens convida, precisament, a visitar una petita vila de la Catalunya Nord al peu del Canigó,, tot escoltant “Poble de Fillols”, de René Picamal, amb la cobla La Principal del Llobregat; i la marítima, que ens portarà cap a Tarragona, per capbussar-nos a les aigües de la “Cala Romana”, que és també el títol de la sardana de Tomàs Gil Membrado que ens interpretarà la cobla Ciutat de Terrassa.

I encara en la vessant musical escoltarem el tema “Festa Major”, amb el grup de les terres de Ponent REPÚBLICA SKA, com podreu comprovar un veritable catàleg reivindicatiu de begudes alcohòliques autòctones. I coneixerem també la tradicional història de “L’hortolana”, amb el Grup MINISTRILS DEL ROSSELLÓ i en Matíes Mazarico al front.

I entre les tradicionals seccions, també en algunes la música és protagonista:

  • Com en el cas dels CANTS DE TAVERNA que ens porta en Francesc Sànchez Carcassés i que en aquesta ocasió ens convida a recordar al ja desaparegut Grup MAREJOL amb el popular valset del mestre Ortega Monasterio “La Rosa del port”.
  • També és habitual que els SONS DE LA TRADICIÓ que ens prepara en Ramon Vilar tinguin un evident contingut musical, com és el cas d’aquesta setmana en que ens presenta “El rabiüt”, un ball de bastons acompanyat amb violí, un fet no massa habitual en el gènere.
  • I les DANSES que prepara la Berta Miró porten, òbviament, incorporada la música ja que difícilment s’entendrien les unes sense l’altra. La que hem escollit pel programa d’avui és una coreografia de Lluís Calduch sobre el popular “Ball Francès”, de Beuda.
  • I tampoc faltaran les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que aquesta vegada ens en proposa una que podria firmar el mateix Pep Guardiola, per dir-nos allò de que “Qui matina, fa farina”.
  • Ni la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve que ens parla d’una de les notícies del cap de setmana passat: “Els matalassers completen el 4 de 9 amb folre”.

I encara tindrem temps per parlar-vos de la 22a convocatòria de la Beca Josep M. Bernat per a Joves Instrumentistes de cobla que organitzen conjuntament l’Associació MÚSICS PER LA COBLA i l’Ajuntament de Bellpuig. Trobareu les bases en aquest link.

I de moltes altres coses… Si ja ho sabeu que no callem ni a cop de sabatot…