Programa 335 – 02/09/2016 – Edició 2124

Programa 335 – 02/09/2016 – Edició 2124

NOVETATS DISCOGRÀFIQUES
I MOLTA MÚSICA AL PRIMER
“FES TA FESTA” DE SETEMBRE

La cobla Berga Jove al Santuari de Queralt

Fins a quatre novetats discogràfiques s’alternaran el protagonisme en aquesta edició del FES TA FESTA que comencem com si tornéssim de vacances (que de fet és el que acabem de fer) encara que la màgia dels podcasts ens hagi permès dissimular-ho.

I com us deia, només arribar, feina acumulada, especialment en el camp discogràfic i específicament coblístic: d’una banda, el primer CD de la cobla Berga Jove, en commemoració dels centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. I dos enregistraments de la Principal de la Bisbal: el primer amb la Rosa Mari Ramírez Abella de protagonista, amb sardanes cantades i d’altres d’instrumentals originals d’ella mateixa; i també una placa dels de la Bisbal amb 15 sardanes del mestre Jaume Cristau.

També us parlarem del CD editat amb motiu de la cloenda del 125è aniversari del naixement de Joan Amades i que amb el títol de “Músiques per J. Amades” han enregistrat un grup d’excel·lents músics capitanejats per l’Adrià Abellán. Escoltarem una d’aquestes adaptacions de músiques recollides en l’obra de l’il·lustre folklorista, un tema titulat “Joc de saltar” (altrament conegut com “L’espingueri de la Cerdanya”) i amb la veu de la Clara Sala.

 

Pel que fa a les seccions, de tot i força, com sempre:

  • Destaca la CRÒNICA CASTELLERA d’aquesta històrica Diada de Sant Fèlix viscuda aquest dimarts dia 30 a Vilafranca del Penedès: “El Sant Fèlix de les quatre grans”, com l’ha anomenat en Carles Esteve després de viure en una mateixa jornada aquests quatre castells de 10 i els dos 4 de 9 sense folre.
  • També ens traslladarem a una eventual Setmana Santa gràcies als SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar per escoltar una cançó anomenada “Ànimes cristianes”.
  • També aprendrem que “Déu dóna faves a qui no té queixals”, o si més no, això és el que afirma a les seves DITES I REFRANYS de la setmana en Víctor Pàmies.
  • En Francesc Sànchez Carcassés, als seus CANTS DE TAVERNA, ens farà escoltar al grup ELS PESCADORS DE L’ESCALA amb un tema que com indica clarament el seu títol, inclou funcions de reafirmació personal ensems que col·lectiva: “Som pescadors de l’Escala”.
  • I la Berta Miró ens reproduirà uns textos del llibre d’en Jordi Lara “Papallones i roelles” que ens expliquen la història d’una de les coreografies més transcendents de Salvador Melo. Al seu espai DANSES coneixerem la “Vilanesca”, amb música per a piano d’Enric Granados.

I trobarem referències a la cultura popular i a La Patum berguedana en el tema que ens interpretaran el grup de rock dur GRA FORT, el titulat “Correfoc”. I aquesta setmana farem les nostres excursions músico-turístiques pel Vallès i per la Selva, tot escoltant les sardanes “Montcau”, de Josep M. Serracant i “La platja de Fenals”, de Xavier Boliart.

El que us dèiem. Molta i molta música…