Programa 336 – 09/09/2016 – Edició 2125

Programa 336 – 09/09/2016 – Edició 2125

La vuitena edició del BERGUEDÀ FOLK
al FES TA FESTA

Entre els dies 16 i 18 de setembre se celebrarà a Puig-reig la vuitena edició del Berguedà Folk, el Festival que organitza l’ACuR, l’Associació Cultural Rubricatus. En parlarem una bona estona amb el director del mateix, en Ferran Vilà, amb qui recordarem els orígens de la festa i que ens detallarà algunes de les ofertes més interessants d’una extensa i variada programació.

Sense oblidar-nos, és clar, que quan la majoria de vosaltres escoltareu aquest programa estarà a punt d’esdevenir-se una altra d’aquestes jornades històriques que representen en aquests darrers anys els Onze de Setembre. I per fer ambient al respecte escoltarem la cançó oficial d’aquesta Diada, la que es titula “Endavant les atxes”.

I també una cançó d’en Carles Belda que ens explica fil per randa com va anar realment el tema del 1714 de “La revolta dels Segadors”.

I parlarem també del naixement de la petita Elisenda, la rèplica infantil de la Geganta del Pi barcelonina i de com podeu col·laborar-hi i de quines recompenses podeu tenir per apadrinar-la des d’aquesta campanya de micromecenatge 2.0 a través de la plataforma verkami en aquest link: http://vkm.is/elisendapi.

A les notícies escollides destacarem també l’Exposició “De pagès a típic – 100 anys dels vestits de l’Esbart Català de Dansaires” que s’inaugura el proper dia 15 a la Casa dels Entremesos de Barcelona; o de l’actuació també el dia 15 a la nit, de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, juntament amb la Kulbik Dance Company i el Mario Nieto a la també barcelonina Sala BARTS, amb l’espectacle INSOMNI; o de la celebració els propers dies 17 i 18 de la Desena Edició de la Fira del Món Geganter a Llinars del Vallès; o de…

Les seccions seran, com sempre, el contrapunt ideal de la nostra xerrera. Així, com és habitual tindrem:

  • La CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, que aquesta setmana ens destaca especialment la “Catedral saballuda”, o el que és el mateix, el 5 de 8 assolit pels Castellers de Sabadell a la seva diada de Festa Major.
  • Els SONS DE LA TRADICIÓ, d’en Ramon Vilar, que en aquesta ocasió ens trasllada a una època sensiblement més fresqueta que l’actual per escoltar versos i cançons a l’entorn del “Tronc de Nadal”.
  • Les DITES I REFRANYS, d’en Víctor Pàmies, que una vegada més ens mostra la saviesa del nostre refranyer amb frases tan contundents com aquesta que assevera que “Hi ha estalvis que foraden les estovalles”.
  • En Josep M. Francino ens invitarà a escoltar un altre de ELS TEMES D’EN XINO, concretament la particular versió de la Sílvia Pérez Cruz al front del grup XALUPA de la tradicional cançó “En Pere Gallerí”.
  • I els amics de la Companyia L’ANÒNIMA ens conviden a juagr a la “Cucanya” edn un altre dels espais de la seva secció VA DE JOC.

I les sardanes “Pedraforca”, d’Eduard Martí Teixidor i “Cap de Creus”, de Rafael Cabrisas, seran les dues darreres sardanes turístiques de la temporada estiuenca del FES TA FESTA que continuarà, sense interrupció, la propera setmana amb l’inici d’una nova temporada (la vint-i-vuitena regular).

Nosaltres, amb això de la ràdio cultural també firmem i diem això de “Endavant les atxes”. I si hi ha algun monolingüe que no ho entengui o ho mal interpreti que vagi a escola.