Programa 387 – 25/08/2017 – Edició 2176

Programa 387 – 25/08/2017 – Edició 2176

Un sentit crespó negre i sense por

Com podeu veure, i no podia ser d’altra manera, el crespó negre presideix aquesta setmana el davantal d’aquesta edició 2176 del FES TA FESTA. També veureu, o potser millor sentireu, que durant el programa no fem menció als atemptats de Barcelona i Cambrils, solament al minut 21’ 25”, en el que us expliquem que malgrat les bromes internes, d’una manera o altra tots fem vacances i els programes del mes d’agost estan pensants, guionats i pregravats amb molta antelació. Només l’avui absent CRÒNICA CASTELLERA (que necessita una òbvia immediatesa) i aquest davantal que esteu llegint ens permeten una finestra al temps real.

És per això que aquest FES TA FESTA que us convidem a escoltar i el de la setmana passada hauran estat pràcticament normals. I esperem i confiem que puguem continuar molts i molts anys amb aquesta normalitat, una normalitat que és la millor arma per combatre a tots aquests assassins que el què volen és prendre’ns la nostra llibertat. No ho aconseguiran. Nosaltres, tot l’equip del FES TA FESTA també cridem amb força: “No tinc por”.

====================================================

I pel que fa al davantal del programa pròpiament dit, cal que sapigueu que, com sempre, tindrem de tot i força.

La novetat discogràfica ens duu avui fins a Verges, la vila empordanesa que ha volgut homenatjar a un dels seus músics importants i, com quasi sempre, poc reconeguts: el mestre Joaquim Ferrer i Amer, altrament conegut com a Quim Gil. I és per això que el passat dia 8 d’agost van presentar un nou CD amb 9 sardanes del mestre vergelità que ha enregistrat la cobla La Principal de la Bisbal. Us en parlarem i escoltarem els títols “L’avi de casa” i “L’aplec de l’Aliança”. I us recomanem l’especial sobre aquest compositor del programa MANS de Catalunya Ràdio, amb una extensa entrevista al documentalista Jaume Nonell que podeu trobar en aquest YouTube.

I en el quart programa d’agost coneixerem el quart i darrer finalista del Concurs SONS DE LA MEDITERRÀNIA. Ens arriba des del Pirineu i no és altra que la Orquestrina TRAMA, dels que escoltarem un tema tradicional titulat “La masovera” i als que us convidarem a veure en acció, al final d’aquest davantal, en un video enregistrat el 2014, poc després del naixement del grup, al Barri del Born de Barcelona. Són ells en estat pur amb l’Ivan Caro al capdavant que ho explica d’allò més bé.

El YouTube de la setmana es va fer fa un any: “Endavant les atxes”, el clip dirigit pel Xavi G. Ubiergo de la cançó de l’11 de setembre de 2016, de la que són autors en Francesc Ribera “Titot” i en David Rosell, del grup Brams, i pel que van comptar amb la col·laboració de gent grups i cantants com Gossos, Catarres, Joan Reig, Meritxell Gené, Pepet i Marieta, Itaca Band, Buhos, Xeic, Joan Rovira, Pastorets Rock o Crossing. Mentre no arriben els d’aquest any, més val que estiguem desperts que l’11 de setembre està aquí al costat…

I les seccions, aquesta setmana sense CRÒNICA CASTELLERA (escolteu el minut 21’ 25” del programa) però amb moltes de les altres:

  • Les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies que aquesta setmana s’acosta a la platja per asseverar-nos allò de que “Com més mar més peix (o més vela)”.
  • Tindrem als companys de L’ANÒNIMA DE JOCS que han preparat un altre capítol de la seva secció VA DE JOC en la que ens parlen d’un de molt i molt antic: les “Tabes”.
  • Coneixerem qui és en Jaume Barri, un dels músics-animadors més importants del país i l’escoltarem amb un dels seus temes més populars: “Pessigolles”. I ho farem gràcies a en Noé Rivas i al seu espai SOPA DE CANÇONS.
  • I al final del programa, recuperarem un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC d’en Gustau Molas, en el que ens va parlar de la “Fusaiola”.

I encara tindrem temps de parlar del Concurs per renovar la seva imatge corporativa que ha endegat la Cobla Jovenívola d’Agramunt en la celebració del seu 30è aniversari, del compromís de la Confederació Sardanista de Catalunya amb el referèndum de l’1 d’octubre, de la signatura del conveni perquè Montblanc sigui Capital de la Sardana 2018, de que ja està oberta la inscripció per a la Campanya “El País a l’Escola” 2017-2018, etc…

I tot i que ja ho comentarem més a bastament la propera setmana, també parlarem de que el programa MANS de Catalunya Ràdio canviarà de format. Nosaltres per ara no. La setmana que ve, més.

I sense por…

============================================

I el video de l’Orquestrina TRAMA. Val la pena…