Programa 408 – 19/01/2018 – Edició 2197

Programa 408 – 19/01/2018 – Edició 2197

Arriba el MÓN CAPMANY al FES TA FESTA

Aureli Capmany i Farrés (1868-1954)

Una de les commemoracions més destacades de l’any que estem encetant és el 150è aniversari del naixement del folklorista Aureli Capmany. I al FES TA FESTA ens hem volgut afegir a la celebració i, gràcies a la feina realitzada per la Montserrat Garrich, podem avui estrenar una secció titulada MÓN CAPMANY en què al llarg de tot l’any anirem coneixent el treball i, en definitiva, el llegat que ens ha deixat aquest insigne barceloní.

I en un altre ordre de coses, al final del programa recordarem un compositor nascut el mateix any que Capmany: el flabiolaire Pere Rigau i Poch, conegut com “Barretó”, del qual escoltarem la sardana “Cami de las Fosca”, que ens interpretarà la cobla Els Montgrins, que honorarà així un dels seus fundadors més destacats.

Però el FES TA FESTA us parlarà avui de moltes altres coses: d’entrada saludarem els nous oients que ens poden sintonitzar des d’aquest dissabte a Ràdio Premià de Mar, i escoltarem una sardana que l’any 2015 els van dedicar quan van celebrar les seves primeres tres dècades: “30 anys de Ràdio Premià”, d’en Ramon Iglesias, una sardana inclosa en un CD titulat COMPARTINT MOMENTS, que inclou altres obres del mateix compositor i que la cobla Premià presenta, justament, aquest diumenge dia 21, a les sis de la tarda, al Patronat Social Premianenc. I, pel que fa a les emissores que ens acullen, estem contents de poder saludar de nou els amics de Ràdio Calella, que des d’aquest diumenge ens poden tornar a sintonitzar. Poc a poc anem fent la família més gran.

Pel que fa a les seccions i espais habituals, tots aquests:

  • Coneixerem la 15a. semifinalista de LA SARDANA DE L’ANY, que no és altra que la titulada “Sardanes d’argent a Igualada”, de Francesc Xavier Cassanyes i Edo.
  • En Ramon Vilar ens parlarà dels “Versots dels Diables de l’Arboç” a la seva secció SONS DE LA TRADICIÓ.
  • Tindrem també una altra de les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies. Concretament aquella que assevera que “”Robar a lladres no és pecat”.
  • En Francesc Sànchez Carcassés ens convidarà a escoltar un altre dels seus CANTS DE TAVERNA: en aquest cas, una coneguda havanera d’en Ricard Viladesau titulada “Ulls verds” que ens interpretaran els ACOBLATS, és a dir, el binomi format pel grup Port-Bo i la cobla Els Montgrins.
  • Estrenarem, com pregona el nostre titular, MÓN CAPMANY, la secció de la Montserrat Garrich, amb un primer espai que esdevé una lògica i pertinent “Introducció”.
  • I tindrem l’habitual “Youtube de la setmana”, aquesta vegada amb els egarencs del grup Doctor Prats com a protagonista i el seu tema “Ara”.

I encara tindrem temps de parlar-vos d’una munió d’actes que se celebren aquest cap de setmana. Començant per dissabte, amb la ballada amb la cobla Sant Jordi BALLEM PER LA UNESCO, a dos quarts de cinc de la tarda al Claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri, de Barcelona; o la presentació dels nous treballs audiovisuals de la col·lecció FER DE MÚSIC, a les sis de la tarda a Can Quintana, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.

 

 

 

I continuant per diumenge: a les 12 del migdia, al Teatre Bartrina de Reus, amb el concert TEMPS ENLLÀ que commemora els primers 20 anys de la Cobla Reus Jove; o la sisena edició de l’Aplec d’Hivern de La Garriga, a partir de 2 quarts de cinc de la tarda al Pavelló de Can Noguera; o del concert que clourà els actes del 60è aniversari d’Olesa Sardanista, a partir de les 6 de la tarda a l’església d’Olesa de Montserrat…

Per cert, no us perdeu la capçalera del programa en què destaquem i admirem la feina de recuperació històrica d’articles periodístics que fa en Josep M. Casasús, catedràtic emèrit de Periodisme de la Pompeu Fabra, a la seva secció “Abans d’ara”, al Diari Ara.

I la setmana que ve, més. I tant de bo ja amb tos els presos polítics en llibertat!