Programa 464 – 25/01/2019 – Edició 2253
En marxa el 6è Congres
dels Ateneus de Catalunya
Aquest darrer dissabte de gener s’inaugura a l’Ateneu Barcelonès el 6è Congrés dels Ateneus, organitzat per la FAC (Federació d’Ateneus de Catalunya).
Un conjunt de Debats locals i de Taules rodones que tindran lloc durant els mesos de febrer, març i abril, arreu de la nostra geografia. El Congrés es clourà el dissabte 4 de maig a l’Associació Cultural Sant Jaume, de Premià de Dalt. Podeu accedir a tota la informació des del link dels nostres Enllaços.
Però també us parlarem de concerts importants, com els que tindran lloc el proper divendres 1 de febrer: d’una banda el Concert d’Homenatge a Eduard Toldrà, que tindrà lloc a L’Auditori, a partir de les vuit del vespre, i en el qual participaran cinc dels directors més destacats de la direcció catalana, com Antoni Ros Marbà, Salvador Mas, Josep Pons, Edmon Colomer i Salvador Brotons que amb l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya) i el tenor David Alegret repassaran algunes de les obres més significades del mestre, entre d’altres d’autors com Guinjoan, Serra, Lamote, Garreta i el mateix Ros Marbà.
I d’una altra banda, mitja hora abans, i precisament a la Sala Eduard Toldrà del CMMB (Conservatori Municipal de Música de Barcelona) tindrà lloc el Concert d’Hivern que organitza l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, amb l’actuació dels alumnes de cobla, cor i dansa del centre docent. Dues propostes ben diverses i atractives.
També tindrem les seccions:
- Els SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar que ens parla de sons relacionats amb els batejos, ja que la secció d’avui inclou unes “Campanes de bateig i Cap aquí”, una cançó infantil.
- Les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que continua i continuarà encara algunes setmanes amb dites que parlen de les mans. La d’avui versa: “Passar la mà per la paret”.
- Tindrem, a la secció CONTES I MENTIDES de l’Albert Estengre, un dels seus meravellosos contes; concretament el que es titula “L’ocell espavilat”.
- El nostre director Jesús Ventura, a la seva secció CLÀSSICS DE COBLA, ens parlarà de “Sant Pere de Roda”, però no del monestir sinó de la que és, sens dubte, la més popular de les sardanes del mestre figuerenc Francesc Basil.
- I gaudirem també d’un nou episodi del MÓN CAPMANY que ens ha preparat la Montserrat Garrich: en aquest capítol quinzè ens parlarà de “Els oficis, els gremis i les confraries”.
La part musical la iniciarà una sardana per a orquestra simfònica del mestre Toldrà titulada “Camperola”; i la clourà una altra sardana, en aquest cas del mestre Francesc Pujol, la titulada “Joc d’infants”, i que està inclosa en el nou CD de la Cobla de Cambra de Catalunya que es presentarà el proper dijous 31, a dos quarts d’una del migdia, al Foyer del Palau de la Música Catalana.
I al bell mig del programa, la versió de la Mercè Martínez i la cobla Mediterrània del famós cuplet “Les caramelles”; i per celebrar que ja que arriba la neu, el nostre Youtube de la setmana hi tindrem “La cúmbia del Pirineu” amb el grup BIFLATS, un tema del seu àlbum Catalan Fanfare.
I encara tindrem temps d’anunciar-vos que fins el 4 de març està ja oberta la Convocatòria artística de la que serà la 22a. Fira Mediterrània, de Manresa, d’alguns dels actes del present i del proper cap de setmana i, fins i tot, d’un gran pessebre que encara podeu anar a visitar fins el 2 de febrer (La candelera) al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí: el Pessebre de Josep Mir.
I del llibre QUINA CANYA! Joguinetes, una iniciativa d’en Miqui Giménez i en Biel Pubill, pel qual han iniciat una campanya de micro mecenatge, amb verkami. Si hi voleu col.laborar cliqueu en aquest enllaç, veureu el projecte i, si us agrada, podreu escollir l’aportació que s’ajusti més al vostre interès.
Un programa, com tots els que fem des de fa molts mesos, dedicat als presos i als exiliats.
Per cert: nosaltres també acusem l’Estat.