Programa 470 – 08/03/2019 – Edició 2259

Programa 470 – 08/03/2019 – Edició 2259

Els Tonis de Manlleu declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional

El Govern de la Generalitat ho va acordar en la reunió d’aquest passat dimarts, fent oficial així la notícia que ja coneixien els organitzadors des del passat més de gener. Manlleu s’afegeix així a les Festes dels Tonis de Taradell i de Santa Eugènia de Berga que van obtenir ja aquest nomenament l’any 2011. Un dels actes més destacats és la missa en honor al sant, en la qual es dona una estampa als assistents i panets beneïts. El primer testimoni documental data del 1893 tot i que es creu que ja es festejava amb anterioritat.

Però el FES TA FESTA d’aquest segon cap de setmana de març ve curull de notícies: com ara el naixement de la marca del Museu Casteller de Catalunya de Valls (MCC) que amb l’eslògan MÓN CASTELLER ha iniciat el compte enrere per la seva inauguració el proper estiu en una data encara indeterminada. O la proclamació de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019, un acte que tindrà lloc el proper dissabte dia 16 i del qual us parlarem abastament en el FES TA FESTA del proper cap de setmana.

El Youtube de la setmana serà la cançó que ha esdevingut la Banda sonora oficial de Cervera Capital de la Cultura 2019, un tema del grup La Terrasseta de Preixens que es titula “Surt el sol”.

Les SECCIONS ens portaran com sempre, molta varietat:

  • Els SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar ens porta tres cançons de dansa provinents del Priorat compactades en un sol blog i que tenen com a títol genèric “Estaquirot de favera“.
  • La secció musical ens la portarà la Marta Ibàñez i serà per tant una de les seves CANÇONS PICANTS: un cuplet del mestre Casamoz (Zamacois) titulat “La solfejadora“, amb la veu de l’actriu Mercè Martínez i la Cobla Mediterrània.
  • Fra Valentí Serra de Manresa ens parlarà de “La carxofera” en un altre dels seus espais de ELS REMEIS DE L’ERMITÀ.

I en un programa enregistrat en Dimecres de cendra no hi podien faltar… les sardines:

I escoltarem també a la cobla Contemporània interpretant “La sardana de la sardina”, del bon amic i ex-col·laborador del programa en David Puertas. Se’n recorden del Professor August Udell?

I a cavall del Carnaval i la Quaresma transgredirem la nostra pròpia tradició acabant el programa amb un pasdoble que ha fet universal a un català del Maresme: estem parlant del mestre Josep M. Tarridas i el seu internacionalment conegut “Islas Canàrias”, en un arranjament del mestre Jordi León per la cobla Mediterrània.

I posats a transgredir, entre una munió de notícies usarem la nostra qualitat de bilingües per destacar que La Dirección General de Bellas Artes del Ministerio de Cultura ha resuelto incoar (iniciar) el expediente para la declaración de “El toque manual de campana” como Manifestación Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial en España. Una gran notícia, sens dubte.

No confondre amb la quantitat de gent que està tocant campanes aquests darrers dies al judici contra el procés al Tribunal Suprem.

O potser ho han fet coincidir expressament…