Programa 494 – 23/08/2019 – Edició 2283

Programa 494 – 23/08/2019 – Edició 2283

El TRADICIONÀRIUS a les Terres de l’Ebre
i un concert dels QUICOS al FES TA FESTA

La vint-i-sisena edició del Tradicionàrius a les Terres de l’Ebre que se celebrarà aquest dissabte, dia 24, a la vila de Roquetes, serà una de les notícies centrals d’aquest programa que us disposeu a escoltar. Un maratonià concert en què hi podreu sentir “Joseret i rondalla” i els “Grallers de Roquetes”, “Coetus”, “Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries” i “Clau de Lluna”. Un Tradicionàrius que tindrà també un cap de setmana especial el 13 i 14 de setembre en la commemoració del centenari de Pete Seeger, del que ja us en parlarem en propers programes.

I ja que anem cap a les terres de l’Ebre, hem pensat que el CONCERT estiuenc del FES TA FESTA el podríem dedicar a un grup d’allí i és per això que recuperem i ampliarem un concert dels Quicos que vam emetre ara fa quasi una dècada. En poc més d’una horeta (entre avui i el FES TA FESTA de la setmana que ve) repassarem la impressionant trajectòria del grup tortosí, un repàs que sembla impossible en tan poc temps però que, tan sols posant en ordre alguns dels seus temes emblemàtics (els nostres preferits, no ens enganyem) es fa d’allò més fàcil i agradable. En la sessió d’avui anirem fins als inicis i escoltarem “De la Terra de l’Ebre D.O.”, “Jota espaïda del pas del vent”, “Però què fas, Maria Cinta”, “Manolo” i “Lo Carrilet de La Cava”. Quasi res!

Però en el FES TA FESTA d’aquest cap de setmana us parlarem també, entre altres coses, de l’Exposició “MONTGRÍ, una història de gegants”, un acurat treball d’investigació capitanejat per un veritable especialista en la matèria, en Xavier Cordomí, que mostra i explica els quatre segles d’història d’imatgeria festiva a Torroella de Montgrí i que s’inaugura també aquest dissabte al Museu de la Mediterrània.

O també de les darreres propostes i actuacions aquest cap de setmana del Festival ÉsDansa i, en especial, de la preestrena de l’espectacle “NUeS”, de l’Esbart Maragall, que s’esdevindrà aquest diumenge a les sis de la tarda, a la Plaça Major de Les Preses. L’estrena oficial de l’espectacle dels de Sant Andreu serà el proper diumenge dia 1 de setembre, al Teatre Sagarra, de Santa Coloma de Gramenet. Aquí teniu el teaser de promoció.

 

 

 

No faltaran les SECCIONS que no fan vacances: la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, que aquesta setmana dedica el titular a les colles modestes i hi destaca que “El Bous tornen a pujar als set pisos” fent referència al primer castell de 7 de la temporada de la Colla Castellera de La Bisbal del Penedès. I també tindrem una de les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, aquella que versa “Fes el que jo dic, però no facis el que jo faig”.

I encara tindrem temps d’escoltar dues sardanes: “Trencats i seguits”, la sardana del mestre Ricard Viladesau que dedicà a l’aplaudit espectacle del mateix títol del Grup Montgrí Dansa i que arriba enguany als 25 anys exactes de la seva estrena. Una efemèride que celebraran aquest diumenge dia 25 amb una nova representació del mateix a la Plaça de la Vila de Torroella de Montgrí.

I per acabar el programa una sardana que esdevé també un desig. En uns dies en què tot el país està de festa i celebracions, la immortal sardana del mestre Josep Vicens “Xaxu” ens va la mar de bé: “Bona festa” a tothom.