Programa 512 – 27/12/2019 – Edició 2301

Programa 512 – 27/12/2019 – Edició 2301

Premi Joan Amades 2019
per l’Associació Cultural TRAM

Una notícia en primícia per cloure aquest any 2019. Aquest prestigiós premi que anyalment atorga l’Associació Cultural Joan Amades ha recaigut enguany en els amics del TRADICIONÀRIUS, els “residents” al Centre Artesà del barceloní barri de  Gràcia, els responsables del segell discogràfic del mateix nom (TRAM), en definitiva, als organitzadors d’aquest prestigiós Festival Folk Internacional TRADICIONÀRIUS que enguany arriba a la seva 33a. edició i que tindrà lloc entre els dies 10 de gener i 3 d’abril d’aquest 2020 que tenim a tocar.

Moltes felicitats. Segur que tindrem l’oportunitat de celebrar-ho plegats. D’entrada, i relacionat amb el XXXIII TRADICIONÀRIUS, molta atenció al Facebook del FES TA FESTA si voleu guanyar un passi per a dues persones per a tot el Festival.

I en aquest darrer programa del 2019 us proposem un mix de SECCIONS i música. Pel que fa a les primeres, com sempre, tindrem una miqueta de tot:

I tindrem també un POEMA DE NADAL: el que puntualment i anual ens fa arribar el bon amic Pep Fornés.

I de Youtubes de la setmana en tindrem tres: dos de breus de la ma d’en Jaume Cuartero Mercadé que interpreta dues nadales tradicionals (“Allà dalt de la muntanya” i “Sant Josep fa bugada”) executant tot solet un quartet de tarotes o xirimies (una tarota de Fa, dues tarotes de Do i un baixonet) i amb un timbal fondo. El que pot fer la tècnica… i el virtuosisme!

I el tercer, el booktràiler del darrer treball del grup valencià URBÀLIA RURANA, un llibre amb CD inclòs farcit de Cançons valencianes de nadal que porta per títol PASTORETS I PASTORETES. I precisament escoltarem aquesta popular nadala que dona títol al Llibre-CD i que el grup ja havia enregistrat diverses vegades. Hem triat la més recent, la que van gravar l’any 2017 per a un disc col·lectiu de diversos grups titulat EL NADAL DEL POBLE.

I a més d’aqueta nadala valenciana “Pastorets i pastoretes” amb els URBÀLIA RURANA, us convidem a escoltar molta més música: les sardanes “A Betlem me’n vull anar” de Josep Prenafeta i “Pau en el món” de Narcís Paulís interpretades per les cobles Els Montgrins i Ciutat de Girona en sengles enregistraments de l’any 1992. Un tema de l’espectacle LO MISTERI DE NADAL del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, el didecat a “La nit de Nadal”. I una altra nadala tradicional amb la veu de la Carme Canela acompanyada de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, la titulada “Les dotze van tocant”.

I entremig de tot això notícies i comentaris… i els nostres millors desitjos per a tothom d’un 2020 pròsper i en plena llibertat per a tothom.

I posats a demanar, una mica d’independència. De cara als historiadors, el 2020 és un número fàcil de recordar…

BON ANY NOU A TOTHOM!!!