Programa 515 – 17/01/2020 – Edició 2304

Programa 515 – 17/01/2020 – Edició 2304

Josep Vicens i Juli (1870-1956)

Comença l’any XAXU

Aquesta setmana se celebren els primers d’un bon estol d’actes que tindran lloc aquest 2020 per commemorar els 150 anys del naixement de Josep Vicens i Juli, l’autor escalenc popularment conegut com l’avi Xaxu. Dimarts passat se celebrà l’acte inaugural institucional amb la presentació del logo i el calendari d’activitats i aquest dissabte hi haurà el primer tast amb la vetllada “Xaxu. Sardanes, peces corals i alguns apunts musicals” amb l’actuació de la cobla Els Rossinyolets, el cor Indika i el pianista Ivan Joanals. Us mantindrem informats.

D’altra banda, ja tenim totalment en marxa el 33è Tradicionàrius: comentarem les properes actuacions i l’actualitat del Festival i escoltarem dos temes musicals relacionats: les “Jotes” del grup RIU que celebra aquest divendres dia 17 els seus primers 10 anys d’existència amb un concert al CAT; i el “Bolero d’identitat” del Grup ROADA d’Inca, tota una declaració de principis del grup mallorquí mentre esperem la celebració dels Foguerons de Sant Antoni a la Vila de Gràcia el proper cap de setmana. Aquesta cançó serà el nostre Youtube de la setmana.

Completarem la part musical del programa escoltant dues sardanes del nou CD de la cobla Sant Jordi: el seu títol IMPARABLES. Es tracta d’una placa editada amb motiu del 40è aniversari de l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa que inclou sardanes de l’Anna i de l’Alfred Abad: escoltarem la de l’Alfred que dona nom al CD “Imparables” i “L’home dels mil somnis”, de l’Anna Abad, dedicada al seu pare Alfred en el seu cinquantè aniversari.

També tindrem les habituals SECCIONS:

I quasi al final del programa (el bo es fa esperar) estrenarem SECCIÓ. El seu nom: FOLKLORISTES, una sèrie d’espais dedicats a aquelles dones que, massa vegades eclipsades per marits, germans o pares, van realitzar una tasca molt important en el camps de la recerca o de la literatura folklòrica. Una idea del nostre col·laborador Antoni Serés que s’inicia amb la figura de Maria del Pilar Maspons i Labrós, coneguda com a “Maria de Bell-lloc”.

I a més us parlarem de coses tan diverses com del sorteig que es va celebrar el passat divendres i de la imminent arribada de les eliminatòries de LA SARDANA DE L’ANY o de la localització en un document del segle XVI de la notícia més antiga sobre les falles del Pirineu.

I tot sense oblidar-nos dels presos i dels exiliats. Us volem a casa… però no solament unes hores!

La setmana que ve… més FES TA FESTA!