Programa 556 – 30/10/2020 – Edició 2345

Programa 556 – 30/10/2020 – Edició 2345

EL SENY DEL LLADRE

Perquè això del TOC DE QUEDA no ve pas d’ara ni de bon tros. I ja que el concepte TOC DE QUEDA el relacionem quasi sempre amb desagradables episodis de guerra o de repressió política, per aquest que hem de viure ara per mor de la pandèmia del COVID-19 us proposem utilitzar una expressió que ens ensenya la cultura popular i que el nostre Amadeu Carbó ha trobat documentada ja a la Catalunya medieval: el SENY DEL LLADRE, un toc de campana que marcava a la gent l’hora de recloure’s als respectius domicilis per protegir-se de malfactors o per poder detenir més fàcilment als transgressors de la norma i, per tant, possibles delinqüents. Potser CONFINAMENT NOCTURN sigui uns expressió més col·loquial però a nosaltres, però això del SENY DEL LLADRE ens agrada. Què voleu que hi fem…

Josep M. Francino

Però a banda d’aquestes elucubracions lingüístiques, no ens oblidem que estem davant d’una altra edició del FES TA FESTA. I malgrat que ens lamentem de no poder parlar-vos d’actes concrets pel present cap de setmana ni pel proper per raons òbvies de restriccions per la pandèmia, us parlarem d’aquest Congrés Nacional de Música d’Arrel que tindrà lloc al Centre Artesà Tradicionàrius entre els dies 13 i 15 de novembre i ens congratularem de realitats que ni la pandèmia pot canviar, com ara poder celebrar l’espai número 100 de la secció ELS TEMES D’EN XINO, del nostre benvolgut Josep Maria Francino. Felicitats Xino!

Així tindrem, de nou, un programa força musical: començarem escoltant la nova versió d’aquest 2020 del Belda i el conjunt Badabadoc d’una cançó del nostre estimat Joan Crosas que enregistrava per primer cop amb el seu grup ESQUIROLS l’any 1975: “Arrels”.

Tindrem també el nostre Youtube de la setmana: “No s’apaguen les estreles”, un tema de Xavi Sarrià de la banda sonora de la pel·lícula LA MORT DE GUILLEM i en el que comptà amb la col·laboració d’en Pep Gimeno Botifarra i l’Escoleta del Cor de l’Eliana. Un sentit homenatge a un màrtir per les seves idees, en Guillem Agulló, assassinat per militants d’extrema dreta l’11 d’abril de 1993.

Tindrem també les SECCIONS, començant per una que avui arriba a centenària:

I a la part final del programa, escoltarem les darreres quatre finalistes de LA SARDANA DE L’ANY 2019: “Jardins de La Torreta” d’Amadeu Escoda, “Gresca, tabola i ball de rams” de Jordi León, “Un espai pel 90è” de Jordi Vilaró i “La tortada de Banyoles” de Josep Coll i Ferrando. Per acabar amb la guanyadora del Premi de la Crítica de l’edició de l’any 2017: “Per a tu, Queralt”, de Jordi Feliu.

I la setmana que ve, seguim… En confinament… Però amb totes les ganes!