Programa 288 – 16/10/2015 – Edició 2077

LA 18a FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA AL “FES TA FESTA”

Com no podia ser d’altra manera, la 18a Fira Mediterrània serà una de les protagonistes del FES TA FESTA que coincideix amb el cap de setmana de la seva celebració. Manresa es vesteix de cultura popular i músiques del món entre el 15 i el 18 d’octubre i podeu trobar tots els detalls d’aquesta gran festa cultural a la seva plana web: www.firamediterrania.cat. No us ho podeu perdre. No us ho acabareu.

capcalera2015_ca

Però a més, us parlarem de moltes altres notícies: us avançarem el contingut d’un renovat Memorial Joaquim Serra 2015, que enguany se celebrarà el proper dia 22 de novembre, el musical dia de Santa Cecília, al matí, a l’Auditori AXA de Les Corts. De l’edició del Calendari de l’Ermità dels Pirineus, editat tradicionalment en castellà i que en el seu cent-quarantè aniversari ha decidit presentar-se en una doble edició bilingüe, és a dir, també en català.

Cartell SOM-CULTURA POPULARO de la iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona de celebrar el que s’anomenarà SOM – CULTURA POPULAR, una mostra del Patrimoni immaterial a Barcelona que tindrà lloc a l’antiga fàbrica de Fabra i Coats, del Barri de Sant Andreu entre els dies 21 i 24 de gener de 2016. El període d’inscripcions estarà obert fins el 22 de novembre a aquesta adreça: www.barcelona.cat/culturapopular.

I no faltaran tampoc les seccions:

  • Com ara, LA COLUMNA en què aquesta setmana el nostre director Jesús Ventura ens parla de “Loteries i tradició” i intenta posar en consideració tots els avantatges i els inconvenients de “La grossa” i “El gordo”.
  • O la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, que ens destaca el “Nou 3 de 10 descarregat dels Minyons de Terrassa” sense oblidar la resta de novetats que ens aportà el passat cap de setmana, com ara les estrenes dels Nens del Vendrell, a la seva Diada de Santa Teresa.
  • També tindrem les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que en aquesta ocasió ens recorda una d’aquelles de les que ens deien o ens diuen les iaies: “Fes bé i no facis mal, que altra cosa no et cal”.
  • Recuperarem unes HISTÒRIES DE GEGANTS de la Berta Miró de fa uns quants anys, en què ens parlava dels “Gegants vells de Manresa”. I en Gustau Molas ens parlarà dels Tirallets, una curiosa andròmina maternal que forma part dels seus SECRETS DE L’ETNOLÒGIC.
  • I amb en Josep M. Francino encara tindrem temps de conèixer una altra versió de La santa espina. Avui, a ELS TEMES D’EN XINO, una breu i entranyable interpretació de l’enyorat Xesco Boix.

I també escoltarem en Ramon Manent amb la Cobla La Flama de Farners amb un tema anomenat Les cobletes de la canya, pertanyent al CD Països Catalans Canten; o la sardana Tarda de maig, del darrer CD de la Col·lecció Fonoteca de Cobla de la Ciutat de Girona dedicat a l’obra del mestre Narcís Costa i Horts; o la memorable versió del CD Vinguen quan vulguen del grup tortosí Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries del tema de Josep Bo, Lo Carrilet de La Cava.

Com podeu veure, un FES TA FESTA autèntic: atapeït però assortit. Eclèctic. Com sempre.