Programa 291 – 06/11/2015 – Edició 2080

Programa 291 – 06/11/2015 – Edició 2080

EL CARNAVAL, PROTAGONISTA DEL
PRIMER “FES TA FESTA” DE NOVEMBRE

Sí, si. Ja ho heu llegit bé. No ens hem tornat bojos. Però el cert és que el reportatge d’aquesta setmana de l’Amadeu Carbó ens duu cap a Vilanova i La Geltrú des d’on el folklorista i antropòleg Bienve Moya ens parlarà del Nou Saló de Carnaval de la Fira de Vilanova que se celebra del 13 al 15 del present mes de novembre.

I aquesta setmana l’Amadeu Carbó treballa de valent, ja que de la seva ploma serà també LA COLUMNA que ha titulat “Castanyada versus Hallowen”, una polèmica que, com a mínim a nosaltres ja ens comença a cansar una miqueta. I ens donarà a conèixer també un dels nous EXPEDIENT C d’aquesta temporada, concretament el que ens parla de l’”Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya” (AEFC), que enguany commemora el centenari de la seva creació.

Gaudirem també de les seccions fixes de cada setmana com les DITES I REFRANYS del Víctor Pàmies, que aquesta setmana recupera i ens comenta una dita en un català molt antic, aquella que enuncia allò de “Casa mia, per pobra que sia”. I a la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, entre d’altres coses, coneixerem amb detall com es va desenvolupar “La millor Diada de Tots Sants de tots els temps”, que va tenir lloc el passat cap de setmana a Vilafranca del Penedès.

I també tindrem l’oportunitat de conèixer què és una “Mussolera”, un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC que ens revela periòdicament el bon amic Gustau Molas. I a la part musical escoltarem una altra versió de “La santa espina” a la secció ELS TEMES D’EN XINO que ens prepara setmanalment en Josep M. Francino: en aquest cas la del gran cantant Ramon Calduch.

A més, la sardana “El portal de les ànimes”, d’Esteve Molero i l’havanera “Ànima marinera” amb el grup Port-bo. I acabarem el programa amb la primícia de la sardana “Enyorança”, la que tanca el tercer CD (el primer que surt al mercat) de la col·lecció de cinc que conformaran la integral de sardanes del mestre Juli Garreta. Una producció de l’entitat Músics per la cobla que es completarà en els propers mesos i que ha enregistrat la Cobla de Cambra de Catalunya sota la direcció de Bernat Castillejo.

I la setmana que ve, i en col·laboració amb el Col·lectiu EL BOU I LA MULA torna la secció EL PESSEBRE ÉS UN MÓN, que tenim el Nadal a tocar. En definitiva, més FES TA FESTA. Què voleu que fem sinó…
———————————————————-
I recordeu que el proper dia 22 de novembre, a l’Auditori AXA, de Barcelona, l’edició 2015 del Memorial Joaquim Serra.