Programa 354 – 06/01/2017 – Edició 2143

Programa 354 – 06/01/2017 – Edició 2143

ARTABAN, el quart Rei d’Orient,
obre el primer FES TA FESTA de l’any

4-reisPerquè més enllà de parlar del que ens hagin portat els Reis o no, el que volem és seguir parlant de cultura popular i dels personatges típics d’aquestes dates. I és per això que aquest primer FES TA FESTA del 2017 el comencem amb la recuperació d’una secció que ens portarà nous CONTES I MENTIDES de la mà i amb la veu de l’Albert Estengre i gràcies a la col·laboració de Vilaweb. En aquesta primera retrobada ens parlarà del rei “Artaban, el quart rei d’Orient”. Un conte… una mentida… Genial com sempre, ja ho veureu.

També tindrem altres seccions relacionades amb els Reis i les festes nadalenques:

  • Recuperem un dels SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar en què escoltarem i coneixerem unes interessants i documentades “Formuletes de Reis”.
  • L’Amadeu Carbó ha preparat un EXPEDIENT C que ha titulat “Naps i cols, la nit de Reis a Arenys” i que fa referència a una tradició no massa coneguda de les viles d’Arenys de Mar i d’Arenys de Munt, a la comarca del Maresme.
  • El nostre director Jesús Ventura ha recuperat lletra a lletra i fil per randa LA COLUMNA que va fer ara fa un parell d’anys per aquestes dates: la va titular “Reis i loteries”.
  • També tindrem un nou capítol de les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies que en aquest cas ens parlarà d’una parèmia que diu “Semblar el Mercat de Calaf”.
  • I en Josep M. Francino, a la seva secció ELS TEMES D’EN XINO, ens porta una d’aquelles nadales de tota la vida, “Les dotze van tocant”, en una preciosa i entranyable versió que va enregistrar el guitarrista Josep Thió, del grup Sopa de cabra.

I us parlarem dels grans desconeguts i treballadors incansables de la Festa dels Reis: els patges reials: el Patge Gregori a Barcelona, els quatre patges de Banyoles (amb els seus 10 ajudants), el patge Faruk a Igualada, el Mag Maginet de Cornellà de Llobregat, o el Patge Xiu-xiu de Terrassa, del qual n’escoltarem la rumbeta que li va dedicar en Miqui Giménez amb els Ministrils del Raval. D’ells i de molts més trobareu informació en una plana web d’allò més interessant: www.reisdorient.cat.

I musicalment, moltes més coses: coneixerem la visió musical que en forma de sardana va tenir el mestre Ramon Serrat de la “Nit de Reis”; sabrem quina carta als mags d’Orient va escriure en el seu moment en Marc Parrot, tot i que titulant-se “Porteu-me carbó” no promet massa alegries; coneixerem quin seria el “Pessebre ideal” del grup STROMBERS…

I acabarem deixant les festes enrere i entrant ja a la vida quotidiana avançant-vos unes de les novetats de l’any: el segon i el quart volum dels cinc CD’s que conformaran la integral de sardanes de Juli Garreta, que des de fa uns anys ha anat enregistrant la Cobla de Cambra de Catalunya sota la direcció de Bernat Castillejo i per iniciativa de l’Associació Músics per la Cobla. El tercer ja fa mesos que és al mercat i els altres dos els veurem néixer també aquest 2017. Una bona fita per iniciar aquest 2017.