Programa 358 – 03/02/2017 – Edició 2147

Programa 358 – 03/02/2017 – Edició 2147

Gralles, tenores, gegants i castells
al primer “FES TA FESTA” de febrer

Perquè en aquest primer programa febrerí, entre moltes altres coses, us parlarem de l’actuació de Jordi Molina i el seu grup a L’Auditori de Barcelona, a la Sala Oriol Martorell, el proper dissabte 11 a les nou del vespre, en què presentarà el seu nou treball “Matèria del temps”.

 

I aprofitarem per comentar un feliç article d’opinió titulat “Gralla pim pam pum” publicat fa uns dies a la revista SONS DE LA MEDITERRÀNIA, del grup Enderrock, en el qual el company Jordi Martí Fabra reivindica la gralla a partir de tres magnífics treballs al voltant d’aquest instrument realitzats en els darrers temps, tot ridiculitzant alguns comentaristes pretèrits bastant desafortunats amb les seves brometes.

I és que si les coses es fan bé…

Pel que fa a les seccions, com sempre, una miqueta de tot:

  • Tindrem un capítol dels SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar, precisament el titulat “Ball de gralles” en el qual ens convida a escoltar el peculiar so d’aquests instruments, aquesta vegada a ritme de pasdoble.
  • En Víctor Pàmies ens parla d’extrems i de pols oposats en el comentari de la seva secció DITES I REFRANYS d’avui on anuncia: “El forner i el ferrer, mal estiu i bon hivern té”.
  • També comptarem amb la reposició d’una de les DANSES que prepara la Berta Miró, concretament la coreografia que a partir de la música de la sardana “Camperola”, del mestre Eduard Toldrà, va realitzar el coreògraf reusenc Ricard Roig.
  • I reescoltarem també, dins la secció ELS TEMES D’EN XINO, que prepara en Josep M. Fracino, una recepta culinario-musical del grup ELS COSINS DEL SAC, de Vilafranca, que versionant un conegut bolero ens diran com aconseguir el “Gust de xató”.
  • I per acabar, un nou EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó, que recupera una idea ja desenvolupada anteriorment a la secció ja que a partir dels molts secrets que ens amaga el calendari ens farà uns “Apunts de la Candelera”, una data estratègica i molt important del nostre calendari festiu.

I sense oblidar-nos de la notícia de la declaració per part de la Generalitat de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya com a entitat d’interès cultural. O de la Nit del Castells celebrada a Valls en la qual el duel del 2016 entre la Vella i els Verds, la innovació dels Castellers de Sants, la progressió dels xinesos Xiquets de Hangzhou i dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau i la trajectòria del vilanoví Pere Gassó van ser alguns dels principals protagonistes.

I a la part musical, les sardanes “Febrerina” (que Manuel Oltra dedicà a la memòria de Juli Garreta) i “Innominada”, del mateix compositor ganxó, en sengles enregistraments de la Cobla de Cambra de Catalunya. I amb dedicatòria expressa a en Garcia Albiol, escoltarem el “Fandango de l’emigrant”, amb els Quico’s i en Pep Gimeno “Botifarra”.

I moltes més coses. Si no us ho creieu ja sabeu que heu de fer. Un clic i…