Programa 367 – 07/04/2017 – Edició 2156

Programa 367 – 07/04/2017 – Edició 2156

El CEDOC digitalitza
el Fons Pep Ventura

Josep Ventura i Casas (1817-1875)

Sardanes llargues, una seixantena de curtes, balls de saló, obres corals i petites peces de concert i religioses, i molts altres documents conformen el Fons documental del compositor Pep Ventura (1817-1875), que el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) ha digitalitzat i posat a l’abast de tothom a través d’internet (consulteu l’enllaç). Una col·lecció de més de 500 partitures, la majoria autògrafes, a més d’obres del seu fill Benet Ventura, que el CEDOC custodiava des de principi del segle XX i que s’han digitalitzat coincidint amb el segon centenari del naixement de l’autor.

Aquesta important notícia ocupa una bona part dels comentaris d’aquest FES TA FESTA “de Rams”, en què us parlarem també molt especialment, del nou CD FRATERNITAT que es va presentar el mes passat a Figueres, un treball conjunt de les cobles Marinada La Bisbal Jove, que ens permetrà conèixer i assaborir un repertori, el de sardanes i obres per a dues cobles, no massa enregistrat ni difós. Felicitats per la bona feina i gràcies per la iniciativa.

A la part musical escoltarem dues sardanes d’aquest disc: “Barcelona”, de Félix Martínez Comín i “Esplendorosa”, de Francesc Pujol i Pons, precisament l’autor protagonista de l’enregistrament d’enguany de la Cobla de Cambra de Catalunya, que tindrà lloc aquests propers dies 10 i 11 d’abril a l’Auditori Pau Casals de Santy Salvador (El Vendrfell) sota els auspicis de l’Associació Músics per la Cobla. I també escoltarem una rumbeta dels AI, AI, AI: la titulada “Mans a la pinya”, i així anem ambientant la immediata arribada de la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve de la qual gaudirem ben aviat.

També us parlarem d’altres CD’s i d’altres notícies. I tindrem seccions, com sempre:

  • Una de musical: els CANTS DE TAVERNA. Avui en Xicu Sànchez Carcassés ens convida a escoltar el grup RAUXA amb un clàssic de clàssics: “Lola la tavernera”.
  • En Víctor Pàmies ens farà saber i ens comentarà una altra de les seves DITES I REFRANYS. Concretament la que versa “Quan el gat dorm les rates ballen”.
  • Fra Valentí Serra, de Manresa, en un nou espai de la seva secció ELS REMEIS DE L’ERMITÀ, ens relacionarà les qualitats d’una altra hortalissa estrella, tot afirmant que “L’albergínia és depurativa de l’organisme”.
  • L’Amadeu Carbó ens porta un altre dels seus EXPEDIENT C, en aquest cas d’allò més oportú, ja que ens farà conèixer coses que probablement no sabem sobre “La mona de Pasqua”.
  • I els amics de la Companyia L’ANÒNIMA DE JOCS capitanejats en aquest cas per l’Òscar Garcia i la Cèlia Miró ens duran una nova entrega de la seva secció VA DE JOC en la qual ens parlaran d’un dels jocs de taula més populars a casa nostra: el “Dominó”.

I tot això en una horeta. Bé, cinquanta-cinc minuts, que hi ha el “boleto”…